Partizan porazom od Olimpijakosa umanjio šanse za plej-in Evrolige

28.03.2024. | 22:51

Miris doigravanja Evrolige osjećao se u Beogradu punih 30 minuta, a onda su crno-bijeli sve prosuli u posljednjoj četvrtini!

Košarkaši Partizana nisu napravili prvi od dva potrebna koraka u posljednja tri kola Evrolige, nisu uspjeli da uz frenetičnu podršku svojih navijača, u krcatoj “Štark Areni” da pobijede veliki Olimpijakos 69:74 (22:17, 18:15, 19:14, 10:28) da uvećaju šanse u trci za 10. mjesto koje vodi u plej-in, možda i deveto jer je Baskonija pretrpila ubjedljiv poraz od Anadolu Efesa.

Na ruku su im išli jučerašnji poraz Valensije, kao i današnji Olimpije iz Milana u Kaunasu. Sada je sve mnogo teže, ne pitaju se samo oni već moraju da čekaju i ostale ali šansa postoji. Ostaje im da vizu za doigravanje potvrde u Berlinu protiv Albe (4. april) i protiv Valensije u Beogradu (12. april).

Bez Zeka Ledeja i Ognjena Jaramaza, crno-bijeli su odigrali jako dobro prvu četvrtinu, sa mnogo energije u odbrani, dobrim i strpljivim napadom i preko centara (Kaboklo sedam poena), te pogocima Kevina Pantera, Pi Džej Doužera i dvije trojke Kaminskog vodili su 22:13. Međutim, mali pad u posljednjem minutu koštao ih je da vode “samo” 22:17 poslije prvih 10 minuta.

Znao je trener Željko Obradović da su za trijumf potrebni maksimalna posvećenost u oba pravca, bez “žutih” minuta, da mora svaka četvrtina da se dobije i uspijevali su njegovi igrači da odbijaju sve pokušaje gostiju iz Grčke da dođu do egala. Na trojke Rajta, poene Vilijama Gosa odgovarali su istom mjerom Panter, Smajlagić. Međutim, iskustvo skoro pristiglog američkog NBA centra Mozesa Rajta, te brzopletost igrača Partizana uticalo je da crveno-bijeli sa Pireja na 3:06 prije kraja druge dionice dođu do izjednačenja poslije dužeg vremena (28:28). Vrlo brzo centri crno-bijelih skupili su mnogo faulova (Koprivica tri, Kaboklo dva), pa je Obradović morao minutom odmora da umiri ekipu.

Kao produkt došla je serija 5:0, teška trojka Doužera, te koš Kaminskog. Uslijedila su serija bacanja, Doužer jeste promašio jedno, ali je ukrao loptu za pun posljednji napad. A, onda su gosti napravili tri krupne greške koje su bile kažnjene. Sviran je faul Larencakisu nad Ponitkom koji je krenuo u prodor, a onda je i Mekisik udario Poljaka i dobio nesportsku! Ponitka je pogodio četiri bacanja, a zatim je Peters faulirao Doužera i crno-beli su na odmor otišli sa prednošću od 40:32, jer je Vilijam Gos uspeo da pogodio pre zvuka sirene! Imali su crno-beli i dobre i loše momente, mnogo izgubljenih lopti, ali imali su rezultatsku prednost zahvaljujući i nervoznim reakcijama košarkaša Olimpijakosa.

Veliki je ulog bio za oba tima, pa otud i nervoza i neke nerezonske odluke. Bili su crno-bijeli dva minuta bez koša, rival to nije kaznio kako je mogao. A, onda su crno-bijeli pokazali moć u četiri minuta i preko nezadrživog Bruna Kabokla, te Frenka Kaminskog i Kevina Pantera na 4:34 pre kraja došli do najveće prednosti (52:38)! Pirejci su bili nemoćni, Barcokas je tajm-autom pokušao da zaustavi furioznu igru beogradskog kluba.

Nisu gosti imali mnogo rješenja, “trojke” su im bile jedni adut pa su Kenan i Vilijams-Gos pogodili dvije, ali vratio je to prvom na meču iz petog pokušaja Kevin Panter. Kapiten crno-bijelih je izgubio loptu u posljednjem minutu, pa napravio faul na Falu na 11 sekundi prie isteka treće dionice, ali crno-bijeli nisu bili u bonusu. Pogriješili su gosti na izvođenju i Kaminski je uz zvuk sirene svojim 12 poenom uveo crno-bele sa “plus 13” u posljednju četvrtinu.

Nije dobro počela posljednja dionica, crno-beli su bili bez koša tri minuta, Olimpijakos je napravio seriju 12:0, a ideja sa neraspoloženim Nanelijem na pleju, te izgubljena lopta doneli su neizvjesnost u meč na 6:50 pre kraja (59:58)! Menjao je Obradović, tražio pravu postavu koja će iznijeti meč do kraja, ništa Partizan nije mogao da pogodi do 6:16 pre kraja kada je Ponitka konačno presekao seriju Pirejaca posle odbrane Kabokla. Dobar je faul napravio Avramović na Falu jer je ovaj promapio oba slobodna bacanja. Međutim, kad napad ne ide, onda ni odbranom ne može sve da se reši, pa je Olimpijakos preko Papanikolaua na 4:19 došao do preokreta (61:62).

Ni tajm-aut Obradovića nije promijenio sliku na parketu, Papanikolau je pogodio za 61:64, da bi posle dva promašaja, Panter pogodio oba bacanja. Samo dva poena iz igre i dva sa penala crno-belih za skoro sedam minuta igre u posljednjoj četvrtini!

Greške na obje strane, klaskalica na obe strane, na 1:27 do kraja bilo je 67:68 za goste, a zatim je Gos promašio trojku. Drama je dostigla vrhunac na 61 sekund pre kraja kada je Larencakis pogodio jedno bacanje a Kaminski izjednačio na 69:69. Fal je poentirao na 31 sekund pre kraja za 69:71, Ponitka je promašio dvojku, a Vilijam Gos otišao na liniju penala na 13 sekundi pre kraja. Pogodio je oba bacanja (69:73) i Partizan nije uspeo da se napravio čudo. Nevjerovatan pad u poslednjih 10 minuta, od plus 13 stigli su do poraza, ali ostaje im još dva pokušaja da se domognu 10. pozicije. Više ne zavisi sve od njih.