Partizan je šampion ABA lige nakon 10 godina!

22.06.2023. | 22:10

Košarkaši Partizana novi su šampioni ABA lige pošto su u finalnoj seriji savladali najvećeg rivala Crvenu zvezdu.

Partizan je pobijedio Zvezdu u “majstorici” rezultatom 96:85 i stigao do sedmog trofeja u regionalnom takmičenju, čime je postao najtrofejniji klub, a prekinuo je post dug punih deset godina.

Crno-bijeli su iza sebe ostavili upravo Zvezdu i, pored novog pehara, obezbjedili igranje u Evroligi sljedeće sezone.

Kapiten Partizana Kevin Panter u prvom minutu pokazao je rivalu da se neće dobro provesti jer je postigao brzih šest poena. Domaći tim je bolje otvorio meč i bio izuzetno raspoložen kada je šut van linije 6,75, dok je Zvezda pretežno pokušavala iz reketa.

Sredinom prve četvrtine razigrao se i Džejms Naneli, a onda i Zek Ledej, koji je trojkama, ali i velikom požrtvovanošću razgalio i navijače na tribinama.

Prednost crno-bijelih je počela da raste, ali je usporio Ognjen Dobrić – jedina svijetla tačka u napadačkoj igri gostiju.

Ledej je drugu četvrtinu otvorio sa dvije trojke, da bi odličnu rolu za Partizan odradio i Matijas Lesor.

Francuz nije igrao u startnoj petorci, ali je razgrtao sve pod obručima i natjerao Luku Mitrovića da napravi tri brza faula.

Ekipa Željka Obradovića nastavila je pogađa sa distance i do petnaestominutne pauze stigla do 20 poena prednosti (54:34).

Po povratku na parket Zvezda je bila ta koja je bila agresivnija i polako krenula da topi prednost rivala. “Iks faktor” je u tim trenucima bio Ben Bentil, koji je neočekivano postigao 12 poena i povukao svoj tim.

Fakundo Kampaco je trojkom u posljednjoj sekundi trećeg perioda najavio dramu, a početkom odlučujuće četvrtine stigla na minus četiri. Nemanja Nedović je propustio priliku da sa linije za slobodna bacanja smanji na posjed zaostatka i tada je, čini se, otišla šansa gostiju.

Partizan je vratio dvocifreni višak i potom relativno rutinski priveo susret kraju.