Partizan i Zvezda ponovo na parketu: Evo kome kladionice daju ulogu favorita

03.01.2024. | 13:00

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana u četvrtak od 20 sati odigraće četvrti večiti derbi u Evroligi.

Trenutni skor u pobjedama je 2:1 za ekipu Željka Obradovića, a vječiti rivali su imali sjajnu uvertiru za međusobni okršaj u 19. kolu Evrolige u crveno-bijeloj Areni. Ekipa Janisa Sferopulosa ostvarila je ogromnu pobjedu protiv Fenerbahčea u Istanbulu, dok su crno-bijeli ubedljivo dobili Asvel u Beogradu.

Tako je Partizan došao do desete pobjede u sezoni (uz osam poraza), dok je Crvenoj zvezdi ovo bio sedmi trijumf u Evroligi uz 11 poraza. Crno-bijeli se trenutno nalaze na plej-in poziciji, ali sa još tri tima dijele pozicije od šestog do devetog mjesta. Crveno-bijeli su trenutno 15. i imaju isti skor kao Armani na 14. poziciji, dok Efes ima poraz i utakmicu manje (7-10, ove srijede gostuje Valensiji).

Prema bukmejkerima, Zvezda je blagi favorit u predstojećem derbiju i kladionice su postavile kvotu za pobjedu crveno-belih na 1,76. Pretvoreno u procente, tim Janisa Sferopulosa ima oko 56 odsto šanse za pobedu.

Sa druge strane, kvota na trijumf Partizana iznosi 2,28. Logično, ekipi Željka Obradovića ostaje 44 odsto šanse da savladaju najvećeg rivala i dođu do 11. pobede u Evroligi.

Za sada je neizvesno da li ćemo gledati Luku Mitrovića u derbiju, jer je zbog povrede propustio i trijumf Zvezde nad Fenerom. U Partizanu je pod znakom pitanja Zek Ledej, koji nije igrao protiv Asvela, dok su Aleksa Avramović i Uroš Trifunović duže povrijeđeni, iako su krenuli sa treninzima, teško ćemo ih gledati u derbiju. Avramovića sigurno nećemo, a Trifunovića možda.

Prvi vječiti derbi u Evroligi ove sezone pripao je Partizanu poslije preokreta jer je Zvezda imala prednost od 13 poena na početku posljednje četvrtine pred navijačima crno-bijelih.

Samo nekoliko dana kasnije, odigran je vječiti derbi i u ABA ligi, opet pred navijačima Partizana i opet uz trijumf ekipe Željka Obradovića, ovaj put sa većom razlikom.

Prošle sezone obje ekipe su slavile po jednom i to na gostovanjima i oba puta meč je trojkom završavao Nemanja Nedović – pred “grobarima” je odnio pobjedu za Zvezdu, a u “Pioniru” ublažio poraz na “-1”.