“Oživjećemo boks u Banjaluci” – Nenad Borovčanin želi da vrati dug Slaviji

05.11.2019. | 11:04

Prvi čovjek Bokserskog saveza Srbije posjetio je Bokserski klub Slaviju iz Banjaluke. Imam veliku želju da pomognem boksu u Banjaluci i na neki način vratim dug Slaviji iz koje sam postao prvak Evrope.

Razgovarao sam i sa Miloradom Dodikom o podršci ovom sportu – rekao je predsjednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

– Želim da pomognem. Nama u Srbiji je pomogao predsjednik Vučić i sama donacija koju ćemo obezbijediti za BK Slaviju je deo te podrške. Na Evropskim igrama u Minsku imao sam priliku da razgovaram za gospodinom Miloradom Dodikom, sa kojim sam se dogovorio da napravimo sastanak na kojem bismo razgovarali o načinu kako bismo mogli boks podići na viši nivo, da dođemo do rješenja kako bi on mogao postati dio sistema boksa u Srbiji. Zašto je to važno, jednostavno zato što imamo nešto što nema nijedna zemlja, a to je saradnja sa Bokserskom federacijom Rusije, gdje mi planiramo da nekoliko trenera iz Republike Srpske, a dva će biti iz Banjaluke pošaljemo na besplatnu obuku u tu zemlju i da na neki način napravimo bratimljenje Slavije sa ruskim klubovima poput Torpeda, Dinama ili CSKA – objasnio je Borovčanin koji je mnogo napora uložio u preporod boksa u Srbiji

-Od kada sam došao na čelo saveza Srbije pokrenuli smo akciju oživljavanja bokserskih centara koji su nekada bilo poznati. One podrazumevaju kvalitetan pedagaoški i sportski rad jer je važno da deca iz sale izađu kao bolji ljudi, a tek onda kao bokseri. Sama podrška podrazumeva donaciju u rekvizitima što smo dogovorili i sa BK Slavijom.

Poseban vid kampanje koju namjeravamo da pokrenemo u Banjaluci ogledaće se u tome da organizujemo sa trenerima posetu osnovnim i srednjim školama kako bismo predstavili sport i kako bi sale bile pune. Tu vidim budućnost Slavije koja na taj način može dobiti šampione spremne za međunarodnu scenu. Voleo bih da svi ti šampioni dobiju državljanstvo Srbije kako bi branili boje na evropskim i svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama – rekao je Borovčanin.

Boks u Srbiji je u mnogo boljem stanju u odnosu na prethodni period, a to je posljedica kvalitetnog rada.

– Super liga Srbije je u punom jeku, 96 klubova pokrenulo je škole boksa, a ja želim da oživimo boks i u Banjaluci i Republici Srpskoj. Našao sam za shodno da vratim dug Slaviji klubu iz kojeg sam postao prvak Evrope. Banjalučanin Sandro Poletan je bokser sa ovih prostora i na neki način je prva pesnica selektora Piperskog. Naši bokseri su postali prepreka mnogim u svijetu kada se žrijeba na turnirima i zaista nam malo nedostaje da imamo učesnike na Olimpijskim turnirima. Naši bokseri imaju uslove, neograničen broj priprema, suplementaciji u sve ono što je potrebno za rezultat. Momci daju sve od sebe ali često je i sportska sreća neophodna. Na nedavno završenom Svjetskom prvensvu Sandro Poletan je izborio pobjedu , u drugom meču je poražen podjeljenom odlukom sudija što govori da on, ali i još neki borci spadaju u sam vrh svjetskog boksa – istakao je Borovčanin.

Srbija dolazi u Banjaluku

Predsjednik Bokserskog saveza Srbije istakao je da će učiniti sve da se “Memorijalu Velikana “koji je nekada nosio ime Radovan Bisić vrati stari sjaj.

-Na narednom „Turniru Velikana“ reprezentacija Srbije će doći u punom sastav, a ja ću lično iskoristiti svoje ime i ugled u boksu da reprezentacije koje dolaze na Beogradskog pobednika i Zlatnu rukavicu dođu i u Banjaluku – obećao je Borovčanin.

 

Izvor:(SrpskaInfo)