Ozbiljan skandal! Poznati fudbaler postao žrtva vještačke inteligencije VIDEO

03.10.2023. | 13:49

Manuel Nojer trenutno radi na oporavku i povratku među stative nakon što je u decembru prošle godine slomio nogu na skijanju.

 

Kako je igračev klub Bajern objavio, Nojer bi se trebao vratiti u pogon 2024, ali tačan, konkretan datum još nije poznat.

Međutim, njemački golman sada se našao u središtu zbivanja zbog nevjerojatnog, pomalo zastrašujućeg skandala. O čemu se radi?

Internetom je počeo kružiti lažan video, kreiran uz pomoć umjetne inteligencije (AI) u kojemu Nojer reklamira aplikaciju ‘‘Strategic Focus‘‘. Najprije je izrezan video u kojemu Nojer sjedi na klupi, a kasnije je uz pomoć AI-a generisan njegov glas:

“Daću vam savjet kako možete zaraditi deset hiljada evra u kratkom vremenu”, započinje video u kojemu publiku kasnije nagovara da preuzmu ovu aplikaciju.

Potom nastavlja:

“Ako imate sreće možete osvojiti pristojan iznos. Ne morate vjerovati da ćete imati sreće od prvog dana, budite strpljivi i nastavite igrati”, govori Nojer u završetku videa.

Prema informacijama Sport1, Nojer sa svojim odvjetnicima razmišlja o pokretanju sudskih postupaka. Video krši lična prava i Opštu odredbu o zaštiti podataka.