Osvojio dva zlata, pa vrijeđao organizatore ZOI: Kineze i Ruse poredio sa Hitlerom

18.02.2022. | 23:02

Švedski klizač Nils van der Pul (25) osvojio je zlatne medalje u trkama na pet i deset kilometara tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, a zatim je napravio ogroman skandal. Čovjek koji je prije nedjelju dana u jednoj od svojih trka postavio i svjetski rekord, ozbiljno je uvrijedio domaćina ovogodišnjeg takmičenja.

On je aktuelni kineski režim uporedio sa Adolfom Hitlerom, napominjući da nije smjelo da se dogodi da Peking dobije organizaciju ovako velikog takmičenja.

O njegovoj izjavi, koja je obišla cijeli svijet, još se nije oglasio niko iz Kine ili od ljudi koji su učestvovali u organizovanju Zimskih olimpijskih igara. Vjerovatno će neko od njih imati šta da kaže nakon ovog incidenta, posebno što je Van der Pul napomenuo da strahuje za bezbjednost švedske delegacije!

“Zaista mislim da je strašno, ali ne bi trebalo da pričam o tome jer još imamo tim u Kini”, rekao je Nils van der Pul.

On očigledno živi u strahu, iako je do sada osvojio dvije zlatne medalje i nije imao nikakvih problema sa vlastima u Kini. Ipak, dva dana prije kraja Zimskih olimpijskih igara uporedio je Kineze sa Hitlerom!

“Olimpijske igre su najveći sportski događaj, nešto što okuplja čitav svijet. Ali, i Hitler je bio organizator (1936. godine u Berlinu) prije nego što je napao Poljsku, i Rusi su organizovali (2018. u Sočiju) prije nego što su napali Ukrajinu”, zaključio je Šveđanin.

Ova skandalozna izjava dopunjena je zaključkom da nije trebalo dati Pekingu domaćinstvo.

“Smatram da je izuzetno neodgovorno da se organizacija Olimpijskih igara dodijeli zemlji koja toliko grubo krši ljudska prava kao što to radi Kina i kineski režim”, dodao je on, prenosi Mondo portal.