Ostavio neizbrisiv trag: Četiri godine od smrti velikog Brajanta

26.01.2024. | 12:44

​Prije tačno četiri godine u košarkaški raj ušao je majstor ove igre, Kobi Brajant.

Tog 26. januara 2020. godine cijeli svijet je u ostao u šoku na vijest o pogibiji jednog od najboljih igrača svih vremena.

Brajant je stradao u padu privatnog helikoptera u kojoj je stradalo još osam osoba, među njima i njegova kćerka Đana.

Zajedno sa Brajantom i Đanom u helikopteru koji je putovao ka akademiji “Mamba” u mjestu Tauzend Ouks, 60 kilometara zapadno od centra Los Anđelesa, putovali su i bejzbol trener Džon Altobeli, njegova supruga Keri i kćerka Alisa, košarkaški trener Kristina Mauzer, mlada košarkašica Pejton Čester i njena majka Sara te pilot Ara Zobajan.

Svih devet osoba je poginulo u udaru u tle i eksploziji helikoptera. Istražioci su utvrdili da krivicu za pad helikoptera snosi pilot, koji je poletio u oblake iako je to zakonom zabranjeno.

U izvještaju koji ima više od 600 strana, navodi se i da je pilot vjerovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Kalabasasa pri brzini od oko 300 km/h.

Istražioci su okrivili Zobajana što je krenuo ulijevo, umjesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz magle.

Brajant je u 20-godišnjoj NBA karijeri postigao 33.643 poena, osvojio pet titula, 18 puta igrao na Ol-staru, bio MVP lige 2008. godine, a dva puta je osvojio zlato sa Amerikom na Olimpijskim igrama, prenosi “b92”.