Orlovi „razbili“ Norvešku za A diviziju: Srbija u drugom šeširu za EP 2024!

27.09.2022. | 22:59

Fudbalska reprezentacija Srbije trijumfalno je završila učešće u Ligi nacija, zahvaljujući golovima Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića na Ulevalu, poražena je Norveška – 2:0 i Orlovi će kao osvajači B divizije preći u A diviziju. Tu je i let u drugi šešir za kvalifikacije za EP 2024. godine koji će 9. oktobra biti održan u Frankfurtu.
Piksijeva Srbija zna šta hoće i za nju nema zime! Ofanzivni fudbal i tim u kojem se u milimetar zna ko šta radi na svom dijelu terena i sa loptom u nogama su vrhunski recept za uspjeh.

Najavljivali su selektor Dragan Stojković Piksi i njegovi izabranici da idu po šest bodova i prvo mjesto pred posljednje dvije utakmice sa Švedskom i Norveškom, a na kraju su ostali dosljedni u tome što su pričali. Obećano – ispunjeno!

Prvo je odrađen lakši dio posla u Beogradu, gdje je pregažena Švedska (4:1), a onda je uslijedio let na Sjever i okršaj sa starim rivalom – Norveškom, na mjestu zločina gdje su se već sladili srpski fudbaleri prije dvije godine kada je dominirao Sergej Milinković-Savić.

Sergeja zbog parnih kartona nije bilo ovoga puta, ali je zato njegov izostanak nadomjestio Ivan Ilić, kojeg je Piksi od prvog minuta „gurnuo u vatru“ u tandemu sa Sašom Lukić na sredini terena. I nije pogriješio! Slučajnost? Teško…

Ali, krenimo redom… Loše je krenulo po Srbiju na Ulevalu jer je poslije svega tridesetak sekundi ozbiljno zaprijetio Erling Holand, ali je Vanja Milinković-Savić pokazao zbog čega je prvi izbor Dragana Stojkovića Piksija za mjesto među stativama.

Napadali su Skandinavci, imali su terensku inicijativu, ne i način da nađu put do srpske mreže.

Posljednja linija – Veljković, Stefan Mitrović i Pavlović djelovala je autoritativno, baš kao i čitava „srpska kompozicija“ na stadionu Uleval. Ilić i Lukić su pokazali da su tandem za budućnost i da Srbija može da se osloni na „njihova pluća“ i mirnoću u najtežim i najstresnijim situacijama kada nema Sergeja na terenu, koji je u ovom slučaju odrađivao suspenziju.

O krilima ne treba trošiti riječi, jer su ih Orlovi raširili zahvaljujući Andriji Živkoviću i Filipu Kostiću, asistentu kod prvog gola kada je preletio po lijevoj strani i maestralno „spojio s golom“ Dušana Vlahovića za njegov osmi pogodak u 16. nastupu za nacionalni tim.

A , momenat, nije mogao da bude bolji. Finiš prvog poluvrema, 42. minut za nokdaun domaćina i psihološku prednost na strani Srbije.

Nastavak je donio daleko ofanzivniju Srbiju. Ohrabreni tim pogotkom pred odlazak na odmor Piksijevi učenici su nastavili da atakuju ka golu Nilanda, koji je već u 54. minutu morao po drugi put da vadi loptu iz mreže.

Mitrović je hladnokrvnom egzekucijom i udarcem desnom nogom u bliži ugao duplirao prednost Srbije. Svemu je prethodila „brazilska“ akcija koju je započeo kapiten Tadić, na scenu je stupio Ivan Ilić koji je samo ćušnuo loptu do Mitrogola, a ovaj uradio ono što najbolje zna!

Poentirao – 50. jubilarni put u najdražem dresu. Taj gol upravo je oslikao Piksijevu fudbalsku Srbiju, kao ekipu sa glavom i repom. Prelijepa akcija, nalik onoj protiv Portugalije u kvalifikacijama za Mundijal na Marakani.
Uživanje je bilo gledati kako Pavlović, Mitrović i Veljković neutrališu razbijače Erlinga Holanda i Serlota. As Mančester sitija postiže golove ko od šale u Premijer ligi, ali protiv Srbije je bio „zaključan“, nevidljiv.

Piksijevi Orlovi su pokazali da su bolji tim od Norveške i da je onaj poraz na premijeri na Marakani (0:1) bio čista slučajnost, odnosno loš dan. U utorak su održali čas fudbal Solbakenovoj četi koja je do tog susreta bila nesavladiva na Ulevalu (12 mečeva bez poraza). Baš kao i 2020. godine kada je selektor bio Ljubiša Tumbaković, Orlovi su utišali Uleval i šokirali Norvežane.

Srbija je na kraju osvojila A diviziju sa 13 bodova iz šest utakmica, dok je Norveška završila kao drugoplasirana sa tri boda manje. Treći su Slovenci koji imaju šest bodova, a posljednji Šveđani sa četiri boda.