“Orlovi” pružili briljantnu partiju: Srbija preko Litvanije do polufinala VIDEO

05.09.2023. | 12:37

Košarkaši Srbije u velikom stilu su pečatirali polufinale Mundobasketa.

Orlovi su pružili briljantnu predstavu protiv starih znanaca, Litvanaca, koje su naprosto oduvali sa parketa “Mall of Asia Arene”.

Kako navodi UNA, četa Svetislava Pešića odigrala je inspirativno, staloženo, mudro, dominantno, hrabro, agresivno, složno…

Rezultat takve igre i pristupa nije mogao da izostane, 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13).

Srpski sastav, koji svaku pobjedu posvećuje povrijeđenom saigraču Boriši Simaniću, naredni ispit polagaće protiv pobjednika duela Kanada – Slovenija.

Počelo je ne baš dobro, onako kako su se mnogi pribojavali, rafalnom paljbom rivala.

Litvanci su protiv Amera pogodili prvih devet šuteva za tri. Danas su od prvih šest pokušaja bili precizni u pet navrata.

Posljedica efikasnog početka bilo je solidnih “plus šest” na strani ekipe sa Baltika.

Pa ipak, današnji autsajder nije odustajao od svog plana. Orlovi su, kako je vrijeme odmicalo, dizali nivo agresivnosti, u napadu igrali vrlo mudro, pametno, dobro čitali igru i rupe u protivničkoj defanzivi.

Rezultat ovakve igre je bilo “topljenje minusa” i prilazak na svega poen zaostatka na prvom odmoru (24:25).

Gdje su stali tada, Karijevi učenici su nastavili u drugom kvartalu. Kada su Litvanci počeli da promašuju šuteve sa distace, bili su primorani da se okrenu unutrašnjoj igri. Samo, protivnik je bio spreman na to.

Na drugoj strani terena Bogdan Bogdanović je igrao kapitenski, Stefan Jović generalski komandovao igrom, Nikola Milutinov se žestoko rvao sa Jonasom Valančijunasom, Aleksa Avramović kao osica izluđivao protivnike…

Za sve nabrojano Srbija je nagrađena opoljivijim vođstvom koje je na velikom predahu iznosilo 49:38.

S obzirom na rasplet iz finiša prvog poluvremena, Kazis Maksvitis bio je primoran nešto da mijenja. Pokušao je sa zonskom odbranom da zbuni protivnika i to mu je, nakratko, uspjelo.

Njegovi učenici su se na početku trećeg perioda serijom 9:3 vratili u igri, nagovijestivši preokret. No, kockanje zonom favoritima se obilo o glavu. Stefan Jović je pogodio jednu, pa drugu, pa treću trojku.

Srbija je dobila jak vjetar u leđa, odbila nalet, a potom četvrtinu završila u još jednom naletu, za lijepih 73:55 nakon 30 minuta košarke.

Ako je na ugodnih “plus 18” postojala dileme, nju je otklonio sjajni Filip Petrušev. Novi adut Filadelfije igrao je sjajno dok je Milutinov odmarao. A sredinom posljednje dionice, kada su se Orlovi ofanzivno mučili, “spakovao” je dvije trojke preko V alančijunasa, odveo svoj tim na 25 koraka viška, te bukirao mjesto u polufinalu.

Planetarna smotra se nastavlja današnjim duelom Italija – SAD (14.30 časova). Za sutra su zakazani mečevi Njemačke i Letonije (10.45), te već pometi kanadsko-slovenački okršaj (14.30).