“Orlovi” polijeću ka Tokiju: Dominikanska Republika večeras prvi rival Srbije

29.06.2021. | 11:03

Košarkaši Srbije će putem kvalifikacionog turnira u Beogradu tražiti svoje mjesto na predstojećim Olimpijskim igrama.

Selektor Igor Kokoškov je odabrao 12 “ratnika“ koji će sa srpskim grbom juriti kroz halu Aleksandar Nikolić ne bi li izborili plasman u Tokio.

To su sljedeći košarkaši: Miloš Teodosić, Vasilije Micić, Stefan Jović, Danilo Anđušić, Aleksa Avramović, Ognjen Dobrić, Dragan Milosavljević, Nikola Kalinić, Dejan Davidovac, Nemanja Bjelica, Filip Petrušev i Boban Marjanović.

Dakle, evidentno je da je Kokoškov odlučio da pozove nešto veći broj bekova nego centara, ali s obzirom na situaciju ovo i nije neko veliko iznenađenje, uz svo dužno poštovanje ovo je najboljih 12 koji trenutno mogu da igraju.

“Treći dan smo u ‘balonu’, stanje je redovno, pratimo dnevni raspored koji nam daje direktor reprezentacije Ilić. Sigurno se menja režim rada i života, ali znamo zašto smo ovdje. Momci su motivisani i sa uzbuđenjem čekamo utakmice. Odradićemo ko neće biti na konačnom spisku, ali taj igrač će svakako biti sa nama. U okolnostima smo da nemamo iskustva sa instant pripremama. Skauting je važan, ali je fokus je na ekipi. Svi vrijedno radimo na prikupljanju informacija, imamo dobru bazu. Ići ćemo od utakmice do utakmice”, rekao je Igor Kokoškov pred početak kvalifikacionog turnira.

Srbija u utorak od 20 časova i 15 minuta igra svoj prvi meč grupne faze, a u grupi je sa Dominikanskom Republikom i Filipinima i upravo će Dominikana biti protivnik.

Realno gledano, Srbija je favorit i to prilično veliki kada se pogleda da je domaćin, međutim, ne treba pojačavati pritisak ovim momcima, neka budu zdravi i odigraju što bolje. Ukoliko Srbija prođe, ukršta se sa grupom u kojoj su Italija, Senegal i Portoriko.

U toj grupi je situacija interesantna, pošto ekipa Senegala nije uspjela da dođe do Beograda zbog komplikovane situacije sa korona virusom, tako da je ostao jedan rival manje, a odavno je poznato da će samo pobjednici kvalifikacionih turnira igrati na Olimpijskim igrama.

Naime, ovo nije jedini kvalifikacioni turnir.

Osim Beograda, domaćini su još Kaunas (Litvanija), Split (Hrvatska) i Viktorija (Kanada), dakle četiri grupe po šest kandidata i od 24 ekipe će 4 obezbjediti svoje mjesto u Tokiju.

Kvalifikacioni turniri:

Beograd

Grupa A: Dominikanska Republika, Novi Zeland, Srbija

Grupa B: Portoriko, Italija, Senegal

Kaunas

Grupa A: Litvanija, Koreja, Venecuela

Grupa B: Poljska, Slovenija, Angola

Split

Grupa A: Njemačka, Rusija, Meksiko

Grupa B: Tunis, Hrvatska, Brazil

Viktorija

Grupa A: Grčka, Kina, Kanada

Grupa B: Urugvaj, Češka, Turska