Opravdao sva očekivanja! Mesi bi ove godine mogao osvojiti Zlatnu kopačku MLS-a

26.07.2023. | 11:43

Lionel Mesi opravdao je sva očekivanja u svoja prva dva nastupa za Inter Majami, postigavši tri gola i dodavši asistenciju u manje od dva sata vremena na terenu.

I kad god i kako god završi Majamijev niz u Liga kupu, vratiće se igranju regularne sezone u avgustu vjerujući da ih dodavanje najvećeg živućeg igrača na Zemlji može podići iz podruma poretka u takmičenje za doigravanje u okviru MLS kupa.

Dok Mesi sada ima 36 godina, sedmerostruki osvajač Zlatne lopte udaljen je manje od godinu dana od osvajanja Zlatne lopte za najboljeg igrača na FIFA Svjetskom prvenstvu 2022. Možda nije baš tako izdržljiv i ne pokriva onoliko terena kao u svojim dvadesetima, ali tehničke sposobnosti zbog kojih se smatra najvećim svih vremena još nisu zahrđale.

Koliko god impresivno bilo voditi Majami u postsezoni i nadoknaditi zaostatak od 12 bodova, nazire se još odvažniji uspjeh ako stvari krenu kako treba: osvajanje Zlatne kopačke MLS-a 2023. tokom sezone u kojoj će najviše igrati samo 12 utakmica.

Koliko god apsurdno zvučalo, ako Mesi nastavi proizvoditi golove i asistencije približno nivou koji je postavio u svoje prve dvije utakmice (u kojima je bilježio u prosjeku oko 2.5 golova u 90 minuta), vjerovatno bi mogao imati vremena nadoknaditi zaostatak od 13 golova za vodećim strijelcem lige.

Bila bi potrebna kombinacija dobrog zdravlja, uspjeha jednako plodnog perioda kao bilo koji drugi trenutak u njegovoj klupskoj karijeri i nepostojanja ikoga drugoga na terenu koji bi igrao vlastitu veliku igru.

Nešvilov Hani Muktar vodi na listi s 13 golova, a devet igrača ima najmanje 10 pogodaka dosad, prenosi “Forbes”.

Oznake: Zlatna kopačka