Olimpijska šampionka u slalomu: Petra Vlhova svojoj zemlji donijela prvo zlato na ZOI

09.02.2022. | 08:52

Slovakinja Petra Vlhova olimpijska je šampionka u slalomu! Bila je osma poslije prve vožnje, ali je u drugoj bila briljantna i na kraju je bila najbrža u vremenu 1:44.98.

Vlhova, osvajačica prošlogodišnjeg Kristalnog globusa sada je došla i do prve olimpijske medalje, i to najsjajnije, u svojoj omiljenog disciplini u kojoj dosad ima i 17 pobjeda u Svjetskom kupu.

Druga je bila Katarina Linzberger iz Austrije sa osam stotinki zaostatka u odnosu na Vlhovu, a bronza je pripala Švajcarkinji Vendi Holdener sa 12 sekundi zaostatka za šamoionkom.

Nevjerovatno, ali nijedna od prve četiri iz prve vožnje nije uzela ni medalju.

Andreja Slokar, 24-godišnja Slovenka, bila je četvrta poslije prve vožnje, ali bilo je problema u strmijoj donjoj polovini u drugoj vožnji, pa je ostala bez medalje i završila na petoj poziciji.

Sara Hektor, zlatna u veleslalomu, bila je treća posle prve vožnje. Vozila je agresivno i u drugoj, uvećala prednost u odnosu na Vlhovu, ali su joj se skije razdvojile i nije završila trku.

Mišel Gizin je takođe bila nedovoljno dobra u drugoj vožnji, nakon što je bila druga u prvoj, pa je ostala bez medalje, imala je tek 18. vrijeme u drugoj vožnji i ukupno završila kao šesta. Posljednja je u drugoj vožnji bila Lena Dir, posle maestralne prve, ali ni ona nije izdržala pritisak i na kraju je bila tek četvrta sa 19 stotinki zaostatka za Vlhovom.

Još u prvoj vožnji dogodila se velika senzacija. Nakon što nije završila trku u veleslalomu, Mikaela Šifrin sada je i u svom omiljenon slalomu izletjela sa staze posle samo pet kapija.

“Sada preispitujem poslednjih petnaest godina, sve što sam mislila da znam o svom skijanju, slalomu i mentalitetu za trke”, rekla je Šifrin.

Oznake: Skijašica, Zlato