Ogroman uspjeh za Kecmanovića u Indijan Velsu

16.03.2022. | 23:06

Srpski teniser Miomir Kecmanović plasirao se u četvrtfinale mastersa u Indijan Velsu – on je napravio jednu od najvećih pobjeda karijere savladavši sa 2-1 u setovima Italijana Matea Beretinija, aktuelnog vicešampiona Vimbldona.

Po setovima bilo je 6:3, 6:7 (5), 6:4 za 22-godišnjeg Beograđanina poslije više od dva i po časa igre u Kaliforniji. Naredni rival srpskom predstavniku biće Amerikanac Tejlor Fric, koji je u srijedu poslije velike borbe pobijedio Aleksa De Minora iz Australij rezultatom 3:6,6:4, 7:6 (5).

Bila je to druga pobjeda u karijeri za Kecmanovića protiv igrača iz najboljih 10 na ATP listi – prethodno je 2019. godine na mastersu u Sinsinatiju eliminisao Aleksandra Zvereva. Takođe, ovo je drugo červrtfinale za srpskog tenisera u Indijan Velsu, a ovom pobjedom obezbijedio je povratak u prvih 50 tenisera svijeta.

Još jednom je Kecmanović demonstrirao da je u odličnoj formi u 2022. godini i da pod vođstvom trenera Davida Nalbandijana pravi iskorak u karijeri. U prvom setu igrao je zaista odlično, servis ga je služio, a ključni brejk je napravio u četvrtom gemu, kada je iskoristio prvu brejk-loptu. Mogao je i ranije da osvoji servis, ali je Beretini spasao brejk-loptu u šestom gemu, a sve vrijeme je Kecmanović bez većih problema čuvao svoj servis i na kraju iskoristio prvu set-loptu za vođstvo 1-0.

U drugom setu viđena je velika borba – obojica tenisera su branila svoj servis prilično autoritativno, mada je u 11. gemu jedinu brejk-priliku u čitavom setu imao Kecmanović. Ipak, ušlo se u taj-brejk, koji je takođe bio prilično izjednačen. Prvi mini-brejk viđen je tek poslije 10 poena. Pri rezultatu 5:5, Kecmanović je napravio grešku na poenu na svoj servis i pružio veliku šansu favorizovanom Italijanu. Beretini to koristi i rezultat je izjednačen – 1-1 u setovima.

Neizvjestan je bio i treći set, a Kecmanović nije psihički pao poslije propuštene prilike u drugom dijelu igre. Dobijao je gemove na svoj servis sigurnije od protivnika i sačekao priliku u 10. gemu. Bez izgubljenog poena napravio je brejk za fantastičnu pobjedu.

Masters u Indijan Velsu održava se od 1974. godine, igra se na otvorenom na tvrdoj podlozi, a budžet za tekuće izdanje mu je preko 8,5 miliona dolara. Aktuelni šampion je Kameron Nori, koji je prethodnog oktobra do titule došao pobijedivši Nikoloza Basilašvilija.