Oglasio se teniski savez Republike Srpske: Kadeti nisu bili ugroženi VIDEO

11.04.2023. | 15:54

Teniski savez Republike Srpske oglasio se o spekulacijama o zloupotrebi kadeta policijske akademije za ispitivanje tribinskih nosača.

U saopštenju Teniski savez Republike Srpske ističe da kadeti nisu bili nijednog momenta ugroženi:-Ispitivanje tribinskih nosača je izvedeno u skladu sa standardom JUS U.M1.047(Ispitivanje konstrukcija probnim opterećenjem i ispitivanje do sloma). Ispitivanju se pristupilo nakon detaljnog pregleda dokumentacije, kontrolnog proračuna, uvida u ateste ugrađenih materijala i izvještaja nadzornog ineženjera. Konstrukcija tribina ni u jednom trenutku nije bila kritična u pogledu nosivosti. Svjetska praksa je da se tribine ispituju ljudskom navalom, te harmonizovanim skakanjem. Ispod tribinskih nosača se nalazio tim eksperata sa postavljenim instrumentarijem za praćenje statičkog i dinamičkog ponašanja konstrukcije. Tribine su projektovane na korisno opterećenje od 750 kg/m2, dok je ostvareno opterećenje sa kadetima iznosilo cca 500 kg/m2. Potrebno je napomenuti da su kadeti pozicionirani na način da je dio sjedio na klupama, a dio je stajao okolo – praktično su svi uticajni dijelovi nosača bili opterećeni. Ovo predstavlja opterećenje koje se nikad više neće desiti na konstrukciji. Dobijeni ugibi nosača su cca 0.10 mm (praktično zanemarivo) i manjasu od računski dobijenih, što potvrđuje da konstrukcija posjeduje i više negopotrebnu nosivost. Pored ugiba, praćene su i pojave prslina kojih nije bilo ni pod maksimalnim opterećenjem- navodi se u saopštenju.Organizator ATP „Srpska Open 2023“ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske planira i preduzima sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir u Banjaluci protekao u najboljem mogućem bezbjednosnom ambijentu.

 

Osim angažovanja policijskih službenika, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je omogućilo da za potrebe našeg turnira kadeti Policijske akademije budu volonteri na ovom turniru.