Oglasio se prvi čovjek takmičenja: Zvezda ili Partizan bez Evrolige sljedeće sezone?

04.05.2024. | 15:08

Nove vijesti iz Evrolige nisu dobre za Srbiju! Direktor ovog takmičenja Litvanac Paulijus Motiejunas istakao je da će neki od timova koji sada igraju u eliti morati da se presele u Evrokup, a među njima bi vrlo lako mogli da se nađu Crvena zvezda ili Partizan. U velikom intervjuu za španski “As” je naglasio da je razlog za to ulazak Pariza kao osvajača Evrokupa.

“Nažalost, neko će u krugu sa Crvenom zvezdom, Partizanom, Valensijom, Albom i Virtusom morati da otpadne jer Pariz ulazi. Svi imaju po 20 odsto šansi da ne igraju Evroligu sljedeće sezone. Svi su jednaki i partneri će odlučiti. Valensija je igrala dobro u prvom dijelu sezone i gradi novu, atraktivnu dvoranu. Veliki korak za klub. Rade velike, pozitivne stvari. Valensija je klub sa budućnošću u Evroligi. Ali je istina da će neko od ovih klubova morati da otpadne”, rekao je Motijenus.

Da li je Valensiju istakao u prvi plan jer je pričao za španske medije ili sa nekim drugim razlogom za sada se ne zna. A kada će se znati ko otpada? “Obično se spisak učesnika zna poslije Fajnal fora, sredinom juna. Trenutno smo fokusirani na Berlin, Pariz i London u Evropi. Njemačka, Velika Britanija i Francuska. To su najzrelija tržišta”, rekao je on.

Govorio je i o odnosima sa FIBA i naglasio da bi vrlo lako moglo da se desi da se otvore novi termini u kojima će moći da se igraju reprezentativne kvalifikacije koje se ne bi poklapale sa evroligaškim utakmicama.

“Napravili smo korak naprijed u odnosima sa FIBA. Prošle godine smo postigli dogovor, istorijski. Stalno smo u razgovorima kako da podignemo saradnju na viši nivo. Baš kao i sa NBA, potrebno je vrijeme. Mogu da kažem da idemo naprijed i vjerujemo u plodonosni ishod pregovora”, dodao je Litvanac, prenosi Mondo.

Da li će Liga šampiona i Evrokup da se spoje?

“To je takođe jedna od opcija. I dok se govori o tome, ne mogu da kažem da li će nešto da se dogodi ili ne. Mnogo je stvari koje treba da se riješi. Naravno, to je jedna od tema, kao i reprezentativni ‘prozori’ i druge stvari.“