Oglasili se britanski zvaničnici: Nasilje navijača na Old Trafordu nedopustivo

03.05.2021. | 12:54

Britanski ministar za sport Najdžel Hadlston i gradonačelnik Šireg Mančestera Endi Bernam osudili su nasilje tokom protesta navijača Mančester junajteda zbog kojeg je odgođen derbi sa Liverpulom.

Navijači, koji protestuju zbog vlasnika Fudbalskog kluba Mančester junajted, porodice Glejzer, ušli su juče na stadion “Old Traford” u Mančesteru, koji je zatvoren za publiku zbog kovida 19.

Oni su bacili baklju na podijum odakle se izvještava uživo sa terena i sukobili se sa policijom van stadiona.

Policija Šireg Mančestera saopštila je da su povrijeđena dvojica policajaca, a jedan se nalazi u bolnici nakon što je pogođen flašom i posječen po licu.

“Strast je velika u fudbalu, ali postoje načini da se protestuje i da se nečiji glas čuje bez povređivanja ili ugrožavanja drugih. Razumijemo isfrustriranost, ali jučerašnje nasilje nekolicine navijača na `Old Trafordu` nije prihvatljivo”, izjavio je Hadlston.

Navijači se bune protiv porodice Glejzer još od 2005. godine, kada su Amerikanci kupili taj klub. Situacija je eskalirala otkako je Mančester junajted uključen u pokušaje da se osnuje nova Evropska superliga.

Bernam je izrazio podršku ciljevima demonstranata, ali je kritikovao nasilje.

“Potpuno razumijem dugogodišnju zabrinutost navijača Mančester junajteda zbog vlasništva i finansiranja Kluba, kao i šireg upravljanja fudbalom. Važno je naglasiti da je većina demonstranata mirno protestovala, ali nema izgovora za postupke manjine koji su doveli do povređivanja policijskih službenika i ugrožavanja bezbjednosti drugih”, poručio je Bernam.

Britanski ministar u Forin ofisu DŽejms Kleverli istakao je da je potrebno razumjeti raspoloženje fudbalskih navijača, ali da se ne može podržati njihovo jučerašnje ponašanje.

Pomoćnik komesara policije Ras DŽekson izjavio je da je ponašanje navijača bilo “nemarno i opasno”.

On je naglasio da je pokrenuta istraga radi utvrđivanja okolnosti incidenta i krivičnog gonjenja odgovornih za nasilje.

Novi datum odigravanja utakmice protiv Liverpula još nije određen niti je donesena odluka u vezi sa bilo kakvom kaznom zbog jučerašnjih događaja.