Održan minut šutnje koji je podijelio Balkan: Neki igrači kao da su stajali zato što su morali!

20.02.2024. | 17:04

Nisu baš česte prilike da se u prije utakmica minutom šutnje odaje počast stranom dražavljaninu koji je živio u drugoj zemlji. Upravo se to desilo u Rumuniji i ta scena je na neki način podijelila Balkan.

Kao što manje-više poznato svima balkanski region se ne slaže po pitanju mnogih geopolitičkih dešavanja. Neke zemlje su proruski orijentistane, dok neke imaju antiruski stav.

Upravo iz tog razloga scena prije utakmice rumunskog prevenstva između FCU Krajove i Kluža je privukla ogromnu pažnju i to zbog minute šutnje.

Naime, iz Krajove su zatražili od Saveza dozvolu da se prije utakmice održi minut šutnje za Aleksei Navaljnog, pokojnog protivnika režima Vladimira Putina.

Navaljni je preminuo prije nekoliko dana tokom šetnje u zatvoru u Sibiru, a Rumuni su odmah odlučili da mu odaju počast, posebno se to odnosilo na Krajovu.


Nekim igračima iz Kluža i nije bilo previše do minute šutnje, posebno se to odnosilo na 23-godišnjeg veznjaka Kadera Keitu i čini se da je sjećanje na Navaljnog odlučio da ispoštuje zato što je morao.

Prije utakmice domaći igrači su iznijeli i parola sa likom pokojnog ruskog aktiviste i političara na kojem je pisalo: “Vječno poštovanje za Navaljnog”.

Zahtjev za minutom šutnje je stigao od predsjednika Krajove Adriana Mititelua koji je je za Navalknog imao samo riječi hvale.

“Napustio nas je poseban čovjek, primjer hrabrosti, dostojanstva i patriotizma! Njegova žrtva ne smije biti zaboravljena, zapadni svijet mora poštovati uspomenu na ovog mučenika 21. stoljeća”, poručio je Mititelu.

Inače, prema pravilniku FS Rumunije političke i slične poruke su zabranjene tokom mečeva, međutim ovaj put su odlučili da udovolje želji Krajove.

Što se tiče same utakmice Kluž je slavio siguran trijumf sa 1:3 te se probio prema vrhu tabele, dok je poraćane Krajova 1948 nastavila da tone ka dnu.