Odlučeno žrijebom: Odbojkašice Srbije saznale protivnike za SP

17.03.2022. | 21:29

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, aktuelni šampion svijeta, na Svjetskom prvenstvu igraće u grupi C sa Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkom, Bugarskom, Kanadom i Kazahstanom u holandskom Arnemu i u poljskom Lođu, odlučeno je večeras žrijebom u Lozani.

SP će se održati u Holandiji i Poljskoj od 23. septembra do 15. oktobra, a odbojkašice Srbije su aktuelne svjetske prvakinje, pošto su titulu osvojile 2018.godine u Jokohami.

Prvi put u istoriji utakmice sve četiri grupe će se igrati u jednom gradu – Arnemu, u Holandiji, s tim što će se mečevi u B i C grupi igrati i u Gdanjsku, odnosno Lođu u Poljskoj.

U B grupi u Arnemu i Gdanjsku će igrati Poljska, Turska, Dominikanska Republika¸Koreja, Tajland i Hrvatska.

U A grupi u Arnemu će igrati Holandija, Italija, Belgija, Portoriko, Kamerun i Kenija, a u D grupi u Arnemu će nastupati Brazil, Kina, Japan, Kolumbija, Argentina i Češka.

Plasman u drugu fazu izboriće po četiri reprezentacije iz sve četiri grupe, koje će biti svrstane u dvije grupe sa po osam selekcija.

U F grupi u Lođu, igraće po četiri rerpezentacije iz C i B grupe, dok će u E grupi u Roterdamu, u Holandiji, igrati po 4 selekcije iz A i D grupe.

Plasman u četvrtfinale, izboriće po četiri reprezentacije iz obje grupe, prenosi Tanjug.

Četvrtfinalne utakmice, kao i polufinala će se igrati u Gljivicama, u Poljskoj i u Apeldornu, u Holandiji.

Finale i meč za treće mjesto ce se odigrati u Arnemu, u Holandiji.