Odbojkašice Srbije večeras protiv Mađarske za četvrtfinale EP

29.08.2021. | 08:15

Koroak po korak do finala. Odbojkašice od večeras (20.00) na 32. EP u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji nemaju pravo na kiks.

A papir kaže da su evropske i svjetske prvakinje u današnjem duelu osmine finala u “Štark areni” apsolutne favoritkinje protiv Mađarske. Ukoliko se ne desi čudo, Srpkinje će 1. septembra u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela Hrvatska – Francuska.

– Mađarska je protivnik o kome nemamo mnogo podataka, osim onoga što smo gledali na Evropskom prvenstvu. Sa njima se nismo sastajali duži niz godina, nemaju kvalitet koji mi posjedujemo. Ali, sigurno je da će u meč ući sa dosta energije, sa željom da pruže dobru partiju i da se prikažu u što boljem svijetlu. Ako mi igramo onako kako znamo, neće biti problema. Nadam se samo da neće biti mučenja, da će djevojke od osmine finala igrati onako najbolje kako umiju – ističe za “Novosti” selektor Zoran Terzić.

Strateg Srbije ne voli da gleda mnogo unaprijed, tako da nije ni pomislio da kaže koga bi volio u četvrtfinalu, već je samo govorio o duelu Francuske i Hrvatske.

– Djelimično nisam iznenađen što su Francuskinje pobijedile Belgijanke. Vidjeli smo da je to mlada ekipa, koja lijepo izgleda i vidi se da se pravi tim za Olimpijske igre u Parizu 2024. Nije bez šanse da izbori četvrtfinale. U grupi C Italija je odskočila, Hrvatska je lako izgubila od Italijanki, ali je zato sve ostale ekipe lako pobijedila. I one su kvalitetne.

Djevojke su u petak dva puta trenirale, a juče su imale jedan trening uoči duela sa Mađarskom. Inače, i igračice su fokusirane samo na današnji duel, ne razmišljaju s kim će igrati u četvrtfinalu.

– Neko naše pravilo je da ne gledamo unaprijed. Prvo mjesto u grupi A je bilo važno i zbog našeg puta u osmini finala i četvrtfinalu. U nokaut-fazi nema lakog protivnika, svašta može da se desi, ako se protivnik potcijeni, jer je svaki tim sposoban sa iznenadi. Gledamo našu igru, trudimo se da odigramo što bolje u tom trenutku kako sebi ne bismo napravile problem – naglašava Mina Popović.

Mađarice su na mala vrata ušle u osminu finala. U grupi C u Zadru pobijedile su samo Slovačku (3:1), ali su im porazi od 2:3 protiv Bjelorusije i Švajcarske donijeli četvrto mjesto. Mina Popović je svojevremeno igrala u Crvenoj zvijezdi sa Julijom Milović, koja više nije u mađarskom timu.

– To je bilo baš davno. Julija je dobila i naše državljanstvo, mislim da više ne igra. Spremamo se za Mađarsku, kao za svaku drugu utakmicu. Ne poznajemo ih nešto posebno. Sve zavisi od nas, naše igre. Još je rano da razmišljamo o četvrtfinalu – ističe Popovićeva.

Ukoliko opravdaju ulogu favorita, za ulazak u polufinale boriće se sa Francuskom ili Hrvatskom.

– To će sigurno biti dobra utakmice. Francuskinje su iznenadile Belgiju, koju smo očekivali da igra protiv Hrvatske. Biće to zanimljiv meč, obje ekipe imaju šanse za plasman među osam – smatra Popovićeva.

UVIJEK MOŽE BOLjE

Trofejni stručnjak je prije šampionata naglašavao da je u grupi važno da dostignu željenu formu za eliminacione borbe.

– Generalno teško je biti potpuno zadovoljan, jer uvijek može bolje. Uvijek ima manjih ili većih problema koje treba ispravljati. Dosada je bilo pristojno što se rezultata i igre tiče. Svjesni smo da moramo da igramo sve bolje uz utakmice u utakmicu ako želimo da igramo onu posljednju na šampionatu – naglašava Terzić.