Odbojkaši Srbije u finalu Evropskog prvenstva

U “paklu” pariske dvorane “Bersi” odbojkaši Srbije su savladali Francusku sa 3:2 (23:25, 25:23, 25:21, 17:25, 15:7) u setovima u polufinalu Evropskog prvenstva.

U prvom polufinalu, reprezentativci Slovenije pobijedili su Poljsku rezultatom 3:1 i plasirali se u finale gdje će odmjeriti snage sa selekcijom Srbije.

Prvi set je protekao u znaku dominacije domaćeg tima. Igrali su sa velikom energijom koju su dobijali od mnogobrojne publike u Parizu i koristili svaku grešku srpskih reprezentativaca.

Servis grešaka je bilo na obje strane, ali su napadi Francuske nekako bili opasniji od napada Srbije, pa su tako sasvim zasluženo imali tri poena prednosti tokom čitavog prvog seta.

Znaci povratka su se mogli vidjeti kada su Francuzi imali 22:18, pa je uslijedila serija od tri vezana poena Srbije za 22:21 i to buđenje je dalo znak da Francuska mora da pozove tajm aut.

Preko Bojea su stekli dvije set lopte, prvu je Srbija odbranila, ali drugu nije uspjela i prvi set je pripao domaćem timu rezultatom 25:23.

Silovit start Srbije u drugom setu značio je samo jedno – osvajanje istog. Tokom čitavog drugog seta, Srbija je imala veliku prednost. Najveća je bila od 8 poena, kada je na semaforu pisalo 19:11 i onda je Loran Tili morao da zatraži tajm aut.

Povratak Francuza je uslijedio, naravno, ali je Srbija uspijevala da odvrati njihove napade. Sjajna predstava Atanasijevića, Kovačevića, pa i Podraščanina pokazala je da Srbija može da se nadigrava.

Kakva drama je samo viđena u trećem setu! Prvo su Francuzi uspjeli da se odlijepe,

Kada je drugi as zabilježio Srećko Lisinac, pisalo je 23:18 u korist Srbije, ali su serijom i podrškom publike Francuzi uspjeli da se vrate u meč, da bi poslije greške Linela rezultatom 25:23 osvojili treći set.

U četvrtom setu, vidjeli smo nešto slabiju igru reprezentacije Srbije. Iako je Srbija počela dobro, uslijedio je blagi pad koji su Francuzi iskoristili kako bi napravili nešto osetniju razliku.

Kada su “osjetili krv” išli su maksimalno motivisano do samog kraja i dozvolili selekciji Srbije svega 17 poena u četvrtom setu. To je samo značilo da su izabranici Slobodana Kovača ono najbolje ostavili za kraj.

Serijom 5:0 počeo je, odlučujući, peti set. Francuska je preko Engapea postigla još koji poen, ali su Kovačević, Atanasijević, Lisinac i drugovi tempirali blokove maestralno, takođe je servis funkcionisao savršeno, da bi se pri rezultatu 12:6 u korist Srbije osjetio strah kod Francuza.

Ni 15.000 domaćih navijača u hali “Bersi” nije stvorilo dovoljno energije Francuskoj da se odupre Srbiji, koja je poslije dvoipočasovne borbe sa 3:2 u setovima uspjela da odnese trijumf i zakaže finale Evropskog prvenstva sa Slovenijom.

 

Izvor:(B92)Ostavite komentar: