Odbijena žalba Mercedesa, Ferstapen ostaje šampion

12.12.2021. | 22:17

Međunarodna automobilska federacija (FIA) odbacila je i drugu žalbu Mercedesa, pa je poredak u posljednjoj trci voženoj u Abu Dabiju ostao isti, samim tim Maks Ferstapen iz Red Bula je šampion.

Ferstapen je u epskoj trci za VN Abu Dabija prvi prošao kroz cilj, a kako su on i Britanac bili izjednačeni sa po 369,5 bodova pred odlučujuću trku, na kraju je Holanđanin slavio u dramatičnoj završnici.

Zbog udesa Nikolasa Latifija iz Vilijamsa na stazi je bilo bezbjednosno vozilo što znači da u tom periodu vozači ne smiju da pretiču jedan drugog.

Mercedes se žalio poslije trke pošto smatra da je vozač Red Bula prestigao Hamiltona u trenucima kada je na stazi bio „sejfti kar“.

Stjuarti trke odbili su žalbu, dok je u drugoj žalbi Mercedes pokušao da „igra na kartu“ kršenje protokola iza bezbjednosnog vozila, član 48.12, ali je i ta žalba odbijena.

Nakon što su odbijene obje žalbe Hamiltonovog tima, konačni plasman je ostao nepromenjen, te je Maks Ferstapen novi šampion Formule 1.

„Razočaravajuće je što smo morali da prolazimo kroz sve ovo. Bilo je ovo nevjerovatna godina, ponosan sam na Maksa i na kompletan tim. On je svjetski šampion, zaslužio je to“, izjavio je Kristijan Horner, direktor Red Bula.