Od 1975. čekaju na ovaj podvig: Murinjo, Ibrahimović ili Džerard potencijalni rivali fudbalera Borca

29.08.2020. | 18:00

Totenhem sa Žozeom Murinjom, Milan predvođen Zlatanom Ibrahimovićem, Glazgov Rendžers kojeg s klupe vodi Stiven Džerard… samo su neki od potencijalnih rivala FK Borac u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Banjalučani su nakon 45 godina čekanja uspjeli da preskoče jednu prepreku u kvalifikacijama za neko od evropskih takmičenja, pošto su na svom terenu 1:0 bili bolji od Sutjeske iz Nikšića. Od 1975. godine “crveno-plavi” su čekali na ovaj podvig i u tome su uspjeli nakon rovovske borbe s timom iz Crne Gore, a junak trijumfa bio je kapiten Stojan Vranješ, koji je postigao maestralan pogodak.

Eliminacija Sutjeske dobro je popunila i kasu tima iz Platonove ulice, pošto su uz već zagarantovanih 240.000 evra inkasirali još 260.000, što je odlična finansijska injekcija za klub.

Sada na Gradskom stadionu s nestrpljenjem čekaju posljednji dan avgusta, za kada je zakazan žrijeb 2. kola kvalifikacija za drugo po rangu UEFA klupsko takmičenje. Istina, lista potencijalnih rivala je daleko moćnija nego što je to bio slučaj pred 1. kolo kvalifikacija. Totenhem, Milan, Volfzburg, Bazel, Galatasaraj, Glazgov Rendžers, Kopenhagen sigurno su najteži mogući protivnici, a tu su i možda i jednako teške prepreke poput Partizana, Rozen-borga, Dinama iz Moskve… Ipak, tu ima i nekoliko kluba protiv kojih bi Borac mogao da se nada i prolasku u narednu fazu, a jedan od njih bez mnogo dileme je Nju Sejnts iz Velsa. Žrijebom će biti odlučen i domaćin duela.

Podsjećanja radi, tokom kvalifikacija se igra samo jedan meč zbog pandemije virusa korona. Treba istaći i to da će Borac 1. septembra znati ime rivala i u 3. kolu kvalifikacija, ukoliko uspije da dođe do te faze takmičenja.

“Ne postoje riječi kojima mogu da opišem sreću! Drago mi je zbog svih navijača koji su ispunili centar grada i kafiće, odakle su pratili našu utakmicu, drago mi je zbog svih nas u crveno-plavom. Volio bih da izvučemo Milan, zbog mog zemljaka Radeta Krunića”, rekao je Vladan Danilović, vezista Borca, za portal Borac – sport.

Očekivan plasman u narednu fazu takmičenja ostvario je Zrinjski, koji je 3:0 u Mostaru bio bolji od Diferdanža iz Luksemburga.

“Malo smo se mučili dok nismo postigli prvi gol, kao da imamo blokadu dok ne damo gol. Nadam se da smo probili psihološku barijeru i da će to u na-rednom periodu biti dobro”, rekao je odmah na-kon meča Mladen Žižović, trener Zrinjskog. Za razliku od Borca, koji će na žrijebu biti među nepovlaštenim timovima, “plemići” su nosioci i mogu da očekuju uslovno rečeno slabijeg rivala. Među najtežim su svakako Kukeši iz Albanije, švajcarski Servete, klubovi iz Švedske, ali je daleko veći broj onih protiv kojih bi tim iz Mostara mogao da se nada prolasku u narednu fazu takmičenja.

Dodajmo i to da se mečevi 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope igraju 17. septembra, prenose Nezavisne.