Novo tenisko čudo: Alkarazu titula US opena i prvo mjesto na svijetu!

12.09.2022. | 07:23

Karlos Alkaraz osvajač je US opena, pošto je pobijedio Kaspera Ruda sa 6:4, 2:6, 7:6 (7-1), 6:3. Alkaraz je time postao i prvi teniser svijeta, i biće najmlađi svjetski broj 1 u istoriji, sa 19 godina i četiri mjeseca.

Ključni je bio treći set, u kojem je Alkaraz često djelovao kao da jedva drži glavu iznad vode. U 12. gemu je Rud. pri vođstvu 6:5 izvršio dodatni pritisak i u dva navrata imao set loptu.

Prvi put je kratko riternirao, Alkaraz je napao, uslijedio je dobar pasing Ruda, ali Španac izvlači komplikovan volej. Na drugoj nije bilo drame, Španac je napao i brzo završio poen na mreži.

Ubrzo se ušlo u taj brejk, a Rud je očito bio potresen zbog propuštenih prilika – greška za greškom, pa je Alkaraz sa velikih 7-1 došao do 2-1 u setovima.

U četvrtom setu, uz ključni brejk u šestom gemu, Karlitos je briljantno servirao i ukupno je u pet gemova na svoj servis u četvrtom setu izgubio osam poena, a Kasper nije bio ni blizu brejk lopte.

Alkaraz je prethodno dobio tri uzastopna meča u pet setova – protiv Čilića, Sinera i Tijafoa – a u duelu sa Sinerom spasao je i meč loptu.

Vrlo brzo je stigla i čestitka Rafaela Nadala na društvenim mrežama.

„Čestitke, Karlitose, na tvojoj prvoj grend slem tituli i na svjetskom broju 1, to je pečat na tvoju prvi veliku sezonu, siguran sam da će ih biti još mnogo. Sjajan trud, Kaspere, ponosan sam na tebe! Nisi imao sreće danas, ali nevjerovatan turnir i nevjerovatna sezona! Nastavi tako“, napisao je Rafa.

U četvrtom setu je Karlos briljantno servirao, Rud nije bio ni blizu brejk lopte, a Alkaraz je ključni brejk napravio u šestom gemu.

Nedugo poslije toga, ležao je momak iz Mursije na zemlji proslavljajući najveći trijumf u dosadašnjoj karijeri, prenosi Sportklub.

Kako obično biva – poslije burnog perioda igre, uslijedio je mirniji, a Alkaraz je priveo set kraju – u preostala tri gema na svoj servis, zbirno je izgubio tri poena.