Novi UFC šampion iz Dagestana: Mahačev pobijedio Oliveiru

23.10.2022. | 08:11

U subotu je u Abu Dabiju održana najiščekivanija MMA priredba godine – u „Etihad areni“ u Abu Dabiju upriličen je UFC 280 pred 18.000 gledalaca.

U glavnoj borbi večeri odlučivalo se o prvaku lejk kategorije (do 70 kg) – ruski borac Islam Mahačev osvojio je pojas natjeravši na predaju Brazilca Čarlsa Oliveiru u drugoj rundi. Odlučivalo se u Abu Dabiju o još jednom pojasu – u bantam kategoriji (do 61 kg) Aldžamejn Sterling odbranio je pojas pobijedivši tehničkim nokautom u drugoj rundi Ti-Džeja Dilašoa, kojeg je mučila povreda ramena. Veliku pažnju publike privukao je i trijumf Šona O'Melija nad bivšim šampionom Pjotrom Janom iz Rusije – iako je bio ogroman autsajder, Amerikanac je kontroverznom odlukom sudija došao do trijumfa.

Čarls Oliveira nije uspio da drugi put u karijeri osvoji pojas lejk kategorije, budući da ga je prije prerhodni meč izgubio na vagi, iako je potom pobijedio Džastina Gejdžija. Ovim porazom završava se serija od 11 pobjeda „Du Bronksa“ koja je trajala od 2017. godine.

Sa druge strane, Mahačev sada ima niz od 11 UFC trijumfa. On je došao do pojasa koji je do oktobra 2020. godine i odlaska u penziju držao njegov veliki prijatelj i trening-partner Habib Nurmagomedov.

U izjavi za medije poslije meča 31-godišnjak iz Mahačkale je posvetio titulu pokojnom treneru Abdulmanapu Nurmagomedovu, Habibovom ocu i predao pojas Habibu, koji je sada njegov trener. U uglu Mahačeva bila je i megapopularna internet ličnost Hasbula.

Dvojica sjajnih boraca iz Dagestana su potom iznijela plan da Mahačev prvu odbranu pojasa ima u Australiji protiv Aleksandra Volkanovskog, aktuelnog šampiona perolake kategorije (do 66 kg) koji je donio odluku da se oproba u diviziji do 70 kilograma. Pobjednik ovog duela definitivno će postati prvoplasirani na UFC „pound for pound“ listi.

Mahačev u profesionalnim MMA borbama zasad ostvario 23 pobjede (4 KO, 11 sabmišna) i 1 poraz. Neporažen je od 2015. godine, kada ga je u UFC nokautirao Adrijano Martins.

Što se borbe tiče, Mahačev je od starta demonstrirao nadmoć u snazi. Prvo je na nogama uzdrmao Brazilca, a potom stigao i do rušenja. Imao je potom ruski borac kontrolu tokom najvećeg dijela prve runde, zadavao je ubojite „graund end paund“ udarce.

U drugoj se većina akcije do prekida odvijala na nogama, a poslije nekoliko dobrih pogodaka Mahačeva Oliveira se našao u nokdaunu. U parteru je novi šampion zauzeo dominantu poziciju i iskoristio priliku da stegne „arm triangle choke“ i natjera borca iz Sao Paola da tapka i preda meč.