Novi udarac na fudbal: Bogataši najavljuju kraće utakmice, 90 minuta odlazi u istoriju

20.04.2021. | 09:24

Florentino Perez se oglasio nakon što je 12 najbogatijih klubova osnovalo zatvoreno takmičenje mimo UEFA – Superligu Evrope.
UEFA je ekspresno reagovala, najavila kazne, promijenila sopstveni sistem Lige šampiona od 2024. godine.

Ozbiljni potresi drmaju evropsko fudbal, koji, mnogi kažu, više neće biti isti. LjUti su fudbaler, navijači, fudbalski odmetnicima je rečeno da su samo pohlepni, a Florentino Perez, prvi čovjek Real Madrida i predsjednik Superlige Evrope govorio je za “El Čiringito” o aktuelnim temama.

Predsjednik Real Madrida je potvrdio da će u takmičenju biti VAR, najbolje sudije i šansa da se osvoji neviđeni novac. Kaže da Superliga nije “zatvoreno takmičenje”, nego da je pet mjesta otvoreno, o čemu će razgovarati sa UEFA i pronaći model po kome će i drugi imati šansu da se takmiče sa njima.

Plan je da takmičenje počne u avgustu, ako ne uspiju sve da završe sa UEFA – uvjerava da takmičenje neće propasti, kao i da se niko od 12 klubova osnivača neće povući, uprkos prijetnjama koje ne shvata ozbiljno.

– Fudbaleri mogu da budu mirni, to se neće desiti, kao što neće nikoga izbaciti iz ove sezone Lige šampiona. Moramo ljudima da objasnimo da ono što su čuli o Superligi nije istina. Rekli su da je to za bogate, a nije tačno – nego da bismo spasili fudbal i bili solidarni. Mi ćemo spasiti fudbal, nećemo dozvoliti da nestane – rekao je Perez i pojasnio da će oni trošiti više novca na pojačanja i da će od toga živjeti manji klubovi i postajati jači.

Istakao je da se ovo planiralo dvije godine unazad, a da su ogromni gubici zbog TV prava i ulaznica jedini razlog zbog kog su bogati klubovi odlučili da se priklone takmičenju u kome je profit znatno veći od Lige šampiona, kao i da svi moraju da budu svjesni da fudbal evoluira.

– Fudbal mora da se adaptira vremenima u kojima živimo, gubi interesovanje ljudi… Vidite da pada gledanost i smanjuju se TV prava, nešto je moralo da se uradi, posebno sad zbog pandemije – svi smo uništeni. Fudbal je globalni sport, imamo svuda navijače, a istraživanja kažu da mladi od 16 do 24 godine nemaju više toliko interesovanja za fudbal. Previše je utakmica koje ih ne interesuju, imaju druge platforme. I fudbal mora da se prilagodi kako bi bio atraktivniji u svijetu – kazao je Perez, prenose “Novosti”.

Kaže kako utakmica Milan – Barselona donosi mnogo više novca nego neke “skromne” utakmice u Ligi šampiona. Perez je čak nagovijestio da bi fudbal u Superligi mogao da bude drugačiji. Gledali bismo kraće mečeve!?

– Igrice, platforme… To konzumiraju mladi, a fudbalska utakmica je predugačka za njih. Moramo da promijenimo nešto ako hoćemo da spasemo fudbal. Ako mladi ne ostaju na cijeloj zabavi, to znači da nisu zainteresovani i da žurka mora da se prekine.