Novak za istoriju: Citirao Brajanta i najavio napad na olimpijsko zlato

11.07.2022. | 22:09

Veliki broj navijača dočekao je Novaka Đokovića, a šampion Vimbldona se potrudio da provod ispred Skupštine Beograda bude nezaboravan.

I to ne samo zbog prilike da vide jednog od najboljih tenisera u istoriji i sa njim proslave ovu titulu, već i zbog riječi samog Đokovića.

Novak je mnogo puta istakao da mu je Kobi Brajant, tragično poginula legenda Los Anđeles Lejkersa, jedan od idola, a njegove riječi je iskoristio da najavi napad na medalju koja mu jedina nedostaje u prebogatoj teniskoj karijeri:

“Moj idol Kobi Brajant, koji nije više sa nama, je govorio da mu je omiljena titula – ona sljedeća. Idemo dalje… Do medalje. Zlatne”, rekao je Đoković i tako najavio da je krajnji cilj – zlato u Parizu 2024. godine i zlatna medalja na Olimpijskim igrama.

Đoković prekinuo povike protiv Australije: Hrišćanski je praštati

Navijači su dočekali Novaka Đokovića, a jedna od nezaobilaznih tema je bila i Australija.

Tačnije, haos koji je tokom januara bio glavna tema širom svijeta, a okončan Đokovićevom deportacijom:

“Iskreno, u tom trenutku nisam očekivao i pomišljao da ću biti na platou, to je prevazišlo moja očekivanja, nadam se da ovo nije posljednji put druženja. Biće još slavlja i radosti, što se tiče početka godine, to je nešto što je onako dosta potreslo mene i familiju i bliske ljude, počela je godina na ružan način za mene, desilo se to što se desilo u Australiji, ali me je mjesecima pratio doživljaj, ti naopaki pogledi i osude”, rekao je Novak.

Nakon što su prisutni navijači te riječi ispratili uz glasno “ua”, Novak je to prekinuo:

“Više volim navijanje nego “ua”, nastavljamo dalje… Hrišćanski je praštati, a mi smo Hrišćani, gledamo, praštamo, samo Bog zna i ljudi oko mene šta se to dešavalo, ne bih sada da pričam o tome i da djeluje da se žalim. To je sve uticalo na ovaj sad trenutak, motivisalo me i inspirisalo da se vratim na staze stare slave, da se borim za najveće trofeje u sportu. Imao sam tri od četiri Grend slema prošle godine, hvala vam puno. Odaću vam malu tajnu, bila je neka ideja da se nađemo poslije US opena prošle godine, ali zato evo ove godine, uzimajući u obzir sve okolnosti, ovaj trofej ima dodatni značaj i vrijednost za mene i ono što me čeka u budućnosti”, istakao je Novak.

Novak o vimbldonskom presedanu: Bodovi mi više nisu prioritet

Novak Đoković je osvojio Vimbldon, ali je ostao bez bodova nakon odluke da ove godine oni ne budu dodijeljeni zbog odluke čelnika turnira da ruskim i bjeloruskim teniserima i teniserkama ne bude dozvoljeno da igraju u Engleskoj.

„Da… Takva je situacija ove godine, da ne ulazim u detalje. Znamo da su ruski i bjeloruski teniseri suspendovani zbog rata u Ukrajini. Ja se sa tim nisam složio jer oni nemaju ništa sa tim. Kao kontrareakcija ATP i WTA oni su uklonili poene, ni sa tim se nisam složio u potpunosti, ali to su stvari koje su sastavni dio neke sportske politike. To je sastavni dio života, htjeli to ili ne“, rekao je Novak u izjavi za RTS.

Potom je dodao da mu bodovi, ipak, više nisu prioritet:

“U ovom stadijumu karijere poeni više nisu bitni, bar ne kao ranije. Bio sam dugo na prvom mjestu, oborio noge rekorde… Važni su mi ovi veliki turniri, igranje za reprezentaciju, ali prije svega da sačuvam ljubav za ovaj sport. U suštini i srži svega je moja ljubav prema tenisu”, zaključio je Đoković.