Novak: Ovakva pobjeda šalje poruku, Laslo je bio fenomenalan

02.09.2023. | 08:49

Novak Đoković nahvalio je Lasla Đerea poslije meča u trećem kolu US opena, koji je Đoković na kraju dobio sa 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3.

„Rekao bih da su ovo bila dva različita meča – prva dva seta, a zatim posljednja tri. Rezultat u trećem i četvrtom nije vjerodostojan onome što se dešavalo na terenu, jer smatram da je bilo mnogo neizvjesnije nego 6:1, 6:1. Mislim da je igrao fenomenalno, i nikad pre ga nisam video da igra na ovom nivou“, rekao je Đoković i dodao:

„Osjećao je loptu izuzetno dobro, sve je bilo u njegovoj zoni udarca – a smatram da je i taktički bio izuzetno dobro pripremljen. Otpočeo je meč izuzetno dobro, osećao se mnogo lagodnije na terenu od mene – dok sam se ja uglavnom branio u prva dva seta“.

Nastavio je Novak sa pohvalama na Laslov račun.

„Iskreno, morao sam i trebalo je da igram znatno bolje i na višem nivou u prva dva seta, ali moram da mu čestitam na tome što me je izbacio iz moje zone komfora i igrao možda i najbolji tenis otkad ga poznajem. Čestitam mu, krivo mi je zbog njega – a na mreži sam mu rekao da mora da nastavi da igra na ovaj način – jer ako to bude uspio – sigurno će značajno napredovati na rang listi. On je izuzetan momak, veliki radnik –i večeras je pokazao da zaslužuje da bude mnogo bolje rangiran nego što je trenutno“.

Osmi put se Đoković vratio od 0-2 u setovima, prvi put od četvrtfinala Vimbldona 2022. godine sa Janikom Sinerom.

„Nisam siguran da sam imao bilo kakvu psihološku prednost –jer sam gubio 2:0 u setovima. Možda sam osjetio da sam se vratio u meč kada sam osvojio treći, da ga ’imam’, ako to mogu tako reći. Ali on je nastavio da se bori, ostao je staložen, nije pokazivao previše emocija, nije se pogubio, već je bio konzistentan i u toj situaciji. Smatram da sam tada podigao svoj nivo igre i uspijevao da bolje čitam njegovu od trećeg seta do kraja meča – nego što je to bio slučaj u prvom i drugom“, kaže Novak i nastavlja:

“Servirao sam dobro kada je to bilo potrebno, a naročito u petom setu. Samo jedan brejk nas je delio, imao je brejk-loptu za potpuni povratak u set – i poslednji gem je kidao nerve. Zbog svega toga sam veoma srećan što sam na kraju pobijedio u ovakvom meču“.

Na pitanje na koji način bi ovo iskustvo moglo da bude korisno u pogledu ostatka turnira i samopouzdanja, trostruki osvajač US opena odgovara:

„Slušajte, uvijek je bolje pobijediti nego izgubiti – i to je jednostavna logika. Poruka koju bi drugi konkurenti iz ovog trebalo da izvuku je da sam i dalje sposoban da igram mečeve u pet setova, duboko u noć. Povratak u meč poslije zaostatka od 2-0 uvek šalje snažnu poruku protivnicima. Ipak, nije mi poželjno da se nađem u ovakvoj situaciji. Mnogo više mi prijaju pobjede bez izgubljenog seta, i nadam se da ću se u sledećem meču vratiti na taj kolosijek“, zaključuje Novak, navodi “SportKlub”.

U četvrtoj rundi će Novak igrati sa Bornom Gojom, koji je savladao Jiržija Veselog u tri seta.

Oznake: Laslo Đere, US Open