Novak izborio novo polufinale Rima, a u Pariz ide kao prvi nosilac

13.05.2022. | 23:48

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković plasirao se u novo, trinaesto polufinale mastersa u Rimu pobjedom nad Feliksom Ože-Alijasimom. Đoković je savladao Ože-Alijasima u dva seta rezultatom 7:5, 7:6 (7:1) i, osim što će se boriti za finale, obezbijedio je ostanak na prvom mjestu ATP rang-liste.

Novak je odigrao veoma kvalitetno i koncentrisano i došao do trijumfa u prvom međusobnom duelu sa mladim Kanađaninom.

Osim toga, matematički je obezbijedio prvu poziciju barem još četiri sedmice, što znači da će na predstojeći Rolan Garos (početak je 22. maja) stići kao prvi nosilac.

Duel na Centralnom terenu “Foro Italika” počeo je oko 21.30 i od starta je bilo jasno da je svjetski “broj 1” u brzini većoj nego što je bio protiv Stana Vavrinke u četvrtak. Nije ni Ože-Alijasim zaostajao, a posebno dobro ga je služio servis.

Đoković je spasao jednu brejk priliku, potom oduzeo servis rivalu i imao priliku da završi set u svoju korist. Nije uspio jer je odigrao loš gem, Feliks se vratio, ali je to bilo kratkog daha jer je Srbin novim brejkom došao do prvog seta – 7:5.

Odlučujuči trenutak dogodio se u šestom gemu drugog seta, nakon što je Novak propustio tri brejk prilike. Ipak, izborio se za četvrtu koju je realizovao fantastičnim lobom, da bi u sljedećem gemu još jednom uspio da se izvuče iz problema.

Međutim, put do konačnog trijumfa nije bio lak jer je petostruki šampion propustio priliku da završi duel kada je servirao. Ože-Alijasim iskoristio je pad koncentracije i potpuno zapalio publiku na tribinama.

Srećom, više koncentracije i kvaliteta u taj-brejku drugog seta imao je srpski as, koji je odmah na startu došao do mini-brejka. Nekoliko minuta kasnije više od 10.000 ljudi na stadionu, među kojima je i srpski fudbaler Sergej Milinković-Savić, svjedočilo je Đokovićevoj 999. pobjedi na ATP turu.

On će se u borbi za finale boriti sa Kasperom Rudom koji je eliminisao Denisa Šapovalova i imati priliku da dođe do “hiljadarke”.

U drugom polufinalu ponovo se, treći put zaredom, sastaju Aleksander Zverev i Stefanos Cicipas.

Turnir iz serije 1.000 u “vječnom gradu” igra se za nagradni fond 5.415.410 evra.

 

 

Oznake: Đoković, Pobjeda