Novak Đoković pobijedio Rodžera Federera i odbranio titulu na Vimbldonu.

14.07.2019. | 20:37

Đoković je pobijedio Federera poslije dramatičnog spektakla u pet setova, poslije petočasovne borbe – 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12.

Đoković je došao do svog 16. Grend slema u karijeri, petog na Vimbldonu, nakon što je taj turnir prethodno osvajao 2011, 2014, 2015. i 2018.

Srpski teniser je pobijedio Švajcarca peti put zaredom i sada u međusobnim susretima vodi sa 26-22.

Novak je, ujedno, prvi igrač koji je osvojio Vimbldon poslije spasene meč lopte poslije 70 godina, a finale koji je odigrao sa Rodžerom je bilo najduže u istoriji Otvorenog prvenstva Velike Britanije.

Duel je počeo veoma kvalitetnim udarcima na obje strane, a prva duža razmjena pripala je Đokoviću. Ipak, do prve brejk lopte stigao je Švajcarac, ali je napravio grešku i ostao bez gema.

Novak nije servirao ni izbliza dobro kao Federer, ali se držao. Igralo se u egalu i došlo se do taj-brejka.

U nezvaničnom 13. gemu seta prvi je mini brejk napravio Đoković, ali mu je pala koncentracija, dok je Federeru proradio forhend, pa je bilo 5:3 za Švajcarca.

Đoković je u posljednji čas vratio mini brejk, vezao četiri poena i osvojio prvi set.

Dobru igru iz završetka prvog seta srpski teniser apsolutno nije prenio na drugi dio igre. Na 15:30 je proklizao i umalo se povrijedio, a onda, kod prve brejk lopte, forhend poslao u veliki aut.

Federer je lako potvrdio brejk, a Novak nastavio da griješi. Srbin je srljao iz greške u grešku, udarci su mu bili slabi i neprecizni, da bi od ponedjeljka drugi teniser svijeta to iskoristio i napravio novi brejk.

Najbolji na svijetu nastavio je da griješi, Federer je igrao koliko je “morao”, a nedugo zatim došlo se i do trećeg brejka Švajcarca u sjeti i do ubjedljivih 1:6.

Izuzetno loš set nije uticao na Novaka, koji je počeo dobro treći dio igre. Ipak, nivo igre nije bio na prepoznatljivom nivou, ali je meč, barem rezultatski, bio u egalu.

Srpski teniser je imao priliku na 4:4 kada je došao do 0:30, ali je Federer vezao četiri poena i poveo sa 5:4. Propuštena šansa je uticala na Novaka, koji je dopustio rivalu set loptu u narednom gemu.

Na sreću po Novaka proradio je servis, spasena je brejk lopta, a nedugo zatim se otišlo u taj-brejk. Kao i u prvom Novak je napao i napravio inicijalni mini brejk. Poveo je sa 5:1, a ovoga puta nije dopustio rivalu da se vrati u taj de igre za 2-1.

Četvrti set je uveliko bio u toku a Đoković i dalje nije imao nijednu brejk loptu. Za to je, nažalost, morao da sačeka da Švajcarac ponovo dođe do dva brejka prednosti.

Federer je poveo sa 5:2, dopustio Novaku da mu malo “uđe” u servise i vrati brejk, ali je u narednom gemu odservirao veoma sigurno i uveo nestvarno napet spektakl u peti set.

Pred ulazak u peti set nam je došla vjerovatno najzanimljivija statistika – iako je rezultat u setovima bio 2:2, Rodžer je imao čak 15 osvojenih poena više do tog trenutka…

U relativnom egalu se igralo sve do 2:1 za Novaka, kada je imao 15:40. Kod obje brejk lopte je Federer promašivao prvi servis, ali oba puta su riterni bili ispodprosečni. Imao je Novak i treću brejk loptu, ali je imao i Federer odgovor u vidu servisa.

Najbolji srpski sportista svih vremena nije dugo čekao – opet je došao do dvije brejk lopte, opet katastrofalno odreagovao kod prve, ali kod druge odigrao jedan od boljih pasinga na turniru i poveo sa 4:2.

Radost Đokovića i njegovih navijača nije dugo trajala, pošto je Federer u narednom gemu uspio da se vrati, da pogodi par linija i da nešto kasnije izjednači na 4:4.

 

Izvor:(B92)