Nova sezona “Formule 1” startuje u nedjelju

29.06.2020. | 12:32

Nova sezona “formule 1” konačno će početi u nedjelju u Austriji. Jubilarna, 70. kampanja biće po mnogo čemu jedinstvena i, bez sumnje, donijeće nam pregršt uzbuđenja.

Najbrži cirkus trebalo je da počne još 15. marta. Vozači, lideri i osoblje timova okupili su se u Australiji i kada su motori trebali da zagrme ulicama Melburna, uslijedilo je otkazivanje zbog pandemije korone.

I tada smo od novog šampionata imali velika očekivanja. Glavno pitanje bilo je može li Luis Hamilton izjednačiti rekord Mihaela Šumahera sa sedam titula i prestići ga po broju pobjeda (84-91). Mnoge je interesovalo kako će izgledati “rat” u Maranelu između Sebastijana Fetela i Šarla Leklera. Neki su se pitali je li konačno došao kraj šestogodišnjoj dominaciji Mercedesa?

Sva ova pitanja i danas stoje. Samo, u posljednja nešto više od tri mjeseca promijenilo se mnogo toga, zbog čega je nova kampanja postala jednačina sa bezbroj nepoznatih. Već pomenuti Fetel je šokirao javnost objavom da na kraju sezone napušta Ferari. Niko ne zna gdje će Seb biti naredne godine – u penziji, Mercedesu, Renou, Aston Martinu? Ovaj potez izazvao je domino efekat, te su “crveni” potpisali ugovor sa Karlom Sajncom iz Meklarena, na čije mjesto je stigao Renoov Danijel Rikardo. Dakle, barem tri vozača naredne sezone neće voziti za iste timove, što će značajno uticati na dinamiku unutar ekipa, posebno ako se zna da su pojedini podaci o performansama i razvoju bolida prava mala blaga.

Posebno pitanje je kako će se svi akteri karavana snaći u pandemijskim uslovima jer će trke biti vožene po posebnim bezbjednosnim protokolima, bez prisustva gledalaca. Ključna nedoumica je i šta će se desiti ako neko od pilota bude inficiran koronom.

Naravno, revidirani kalendar će za posljedicu imati favorizovanje određenih ekipa zbog konfiguracije tih pista. Primjera radi, prve dvije trke voze se u Austriji, treća u Mađarskoj. U posljednje dvije godine Red Bulov Maks Ferstapen je slavio u Špilbergu, dok je u 2019. osvojio prvu pol-poziciju na “Hungaroringu”, što ga čini favoritom na startu.

Draž novom šampionatu daje i Rejsing point. Naime, u Silverstonu su se odlučili na nesvakidašnji, revolucionarni korak – gotovo do najsitnijih detalja su kopirali prošlogodišnji bolid Mercedesa, zbog čega su nerijetko bili meta kritika. Pa ipak, ti udari ne treba da ih brinu ako se zna da su na predsezonskim testiranjima bili četvrti na listi najboljih timova, iza neprikosnovene “velike trojke”. To obećava pred novu veliku promjenu, stapanje sa Aston Martinom od 2021.

Za kraj, vrijedi spomenuti i dilemu vezanu za razvoj bolida. Naime, timovi koji 2020. završe na začelju tokom 2021. godine će dobiti najviše vremena da u vazdušnom tunelu rade na unapređenjima. A ako se zna da nas u 2022. godini očekuje dramatična promjena pravila, to mi mogao biti veliki, ogroman benefit.

Kalendar

Za sada je potvrđen revidirani kalendar sa osam trka. Nakon premijere u Austriji, i druga trka biće vožena u Špilbergu sedam dana kasnije. Potom slijedi nastup u Mađarskoj (19. ju­l), dupli program u Velikoj Britaniji (2. i 9. avgust), nakon čega se karavan seli u Španiju (16. avgust). Sedma stanica biće Belgija (30. avgust), a osma Italija (6. septembar). Monca, bez sumnje, neće biti posljednja bitka sezone. Italija bi, naime, mogla dobiti još dvije trke, u Imoli i Muđelu, dok se pregovara i sa portugalskim Portimaoom. Može se očekivati da će na jesen biti voženo i u Rusiju, Abu Dabiju, potencijalno i Bahreinu.

 

Izvor:(Glas Srpske)