Nova šampionka Melburna: Sabalenka osvojila prvu grend slem titulu

28.01.2023. | 12:42

Nova šampionka Melburna Bjeloruskinja Arina Sabalenka dobila je finale se 2:1.

Јelena Ribakina i Arina Sabalenka odmjerile su snagu u finalu Australijan opena.

Ribakina, šampionka Vimbldona, igrala je za svoju drugu, a Sabalenka prvu grend slem titulu.

Peta igračica svijeta iz Bjelorusije, stigla je do grend slem prvenca pošto je u finalu pobijedila Kazahstanku Јelenu Ribakinu, 4:6, 6:3, 6:4.

Morala je Sabalenka da se pomuči poslije izgubljenog početnog seta i poslije dva sata i 28 minuta stigne do najveće titule u karijeri.

Bio je to njihov četvrti okršaj i četvrta pobjeda Sabalenke, koja će od ponedjeljka biti druga na svjetskoj listi.

Ribakina je bolje otvorila meč, do prvog brejka stigla je u trećem gemu, iskoristsila je prvu brejk priliku, a potom stigla i do 3:1. Uspjela je da se vrati Sabalenka, načinila je brejk u osmom gemu za 4:4. I kada se očekivalo da će nastaviti tako, ponovo je odservirala loše i duplom servis greškom poklonila brejk protivnici. Ribakina je to iskoristila, lagano dobila naredni gem i posle 35 minuta stigla do 6:4.

Bilo je jasno da Sabalenka mora nešto da mijenja. Pojačala je tempo, počela bolje da čita i uzvraća servise protivnice i to se uskoro isplatilo. Uspjela je da dođe do brejka u četvrtom gemu i povede sa 3:1. U narednom je spasla jednu brejk loptu i potom overila brejk, 4:1. Imala je i tri brejk šanse u narednom gemu, ali se Ribakina izvukla u smanjila na 4:2. Ribakina je u osmom gemu spasla dvije set lopte, ali nije mogla dalje, Sabalenka je 12. asom došla do 6:3 i izjednačenja u meču.

I jedna i druga su dobro servirale na početku drugog seta. Imala je Sabalenka priliku za brejk u petom gemu, ali Ribakina je strahovito servirala i pogađala i izvukla se, stigla do 3:2. Međutim u sedmom gemu, Sabalenka konačno uspjeva da dođe do brejka. Prve dvije lopte nije iskoristila, Ribakina je dobro odservirala, ali zato jeste treću i tako je povela sa 4:3. As broj 16. donio joj je potvrdu brejka i vođstvo od 5:3. U desetom gemu iskoristila je četvrtu meč loptu i tako završila posao.

Ribakina je na putu ka finalu pobijedila Italijanku Ćoćiareto, zatim Kaju Јuvan, Danijel Kolins, najbolju na svijetu Igu Švjontek, Letonku Јelenu Ostapenko i u polufinalu Viktoriju Azarenku.

S druge strane, Sabalenka je bila bolja od Čehinje Tereze Martincove, zatim Šelbi Rodžers, Elize Mertens, Belinde Benčić, Done Vekić i u polufinalu Magde Linet.

Ribakina je plasmanom u finale obezbijedila ulazak u Top 10 prvi put, dok je Sabalenka osigurala poziciju broj dva.

Za trijumf u finalu, Sabalenka je nagrađena sa 2,975 miliona australijskih dolara, dok je Ribakini pripalo 1,625 miliona.