Nole na vrhu! Evo šta Đoković treba da uradi kako bi ostao prvi do kraja godine

25.09.2023. | 08:29

Novak Đoković je započeo 392. sedmicu na vrhu ATP liste.

On ima 11.795 bodova, dok njegov prvi takmac za vrh ATP liste, Karlos Alkaras ima 8.535 poena.

I Srbin i Španac su odmarali prošle sedmice, tako da nema promjene kod njihovih bodova. Nole će pauzu nastaviti do kraja oktobra kada ga čeka prvi turnir posijje osvajanja US Opena. Igraće na mastersu u Parizu koji počinje 30. oktobra. Novak je istakao da mu je do kraja 2023. prioritet osvajanje Dejvis kupa, pa će poslije mastersa u Parizu, igrati još samo na završnom Mastersu u Torinu, i na kraju, u Malagi, gdje će sa reprezentacijom Srbije pokušati da osvoji Salataru.

Sa druge strane, Karlos Alkaras će do kraja godine igrati na pet turnira – Peking, Šangaj, Bazel, Pariz i Torino. Borba za prvo mjesto na listi biće uzbudljiva, ali Novaku, kao što je to već rekao, nije prioritet.

Đoković u ovom trenutku ima 3.260 bodova prednosti u odnosu na Alkarasa, ali u narednom periodu brani čak 2.850, dok Španac ne brani ništa. Nole će uskoro izgubiti poene zarađene prošle godine u Astani i Tel Avivu – 750 poena – dok će u Bersiju braniti 600 bodova, a u Torinu 1.500.

Sa druge strane, Alkaras je u dosta povoljnijoj situaciji, jer nema šta da brani jer prošle sezone nije igrao poslije osvajanja US Opena zbog povrede.

Iza dvojca Đoković-Alkaras, na listi se nalazi Danil Medvedev, a potom ga u prvih deset slijede redom: Holger Rune, Stefanos Cicipas, Andrej Rubljov, Janik Siner, Tejlor Fric, Kasper Rud i Aleksander Zverev, navodi Sportal.

Što se tiče ostalih srpskih tenisera, Laslo Đere je baš kao i prošle sedmice 37, Miomir Kecmanović je popravio rang za dve pozicije, pa je sada 45, dok je Dušan Lajović pao za dva mjesta, i od ovog ponedjeljka je 54. Hamad Međedović zauzima 120. mjesto na svijetu.