Nojer na meti kritika: Njemački fudbalski golman se oglasio nakon ustaške pjesme VIDEO

13.07.2020. | 09:10
Njemački fudbalski golman Manuel Nojer reagovao je nakon što je zbog pjevanja pjesme “Lijepa li si” Marka Perkovića Tompsona, koji je poznat po veličanju ustaštva, izložen žestokim kritikama u domovini.

Njemački mediji posvetili su veliku pažnju Nojerovom pjevanju, prenosi Index.hr.

“To je rodoljubiva pjesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao dio Hrvatske navodi ‘Herceg Bosna’, kako su Hrvati nazvali dio Bosne i Hercegovine od kojeg su tokom rata 90-ih napravili autonomnu oblast koju su željeli pripojiti Hrvatskoj. Hrvati su do Herceg Bosne došli tako da su etnički očistili njenu teritoriju od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu. Tako nastala Herceg-Bosna slavi se u pjesmi kao ‘srce ponosno’”, pišu mediji i dodaju: “To pjeva Marko Perković Tompson, koji inače veliča hrvatski fašizam.”

-To je dokazao pjevanjem ‘Jasenovac i Gradiška Stara’, pjesme koja glorifikuje ubijanje Srba, Židova i Roma u navedenim koncentracionim logorima ustaša, hrvatskih saveznika nacista u Drugom svjetskom ratu. Zbog toga je Tompsonu zabranjen ulazak i pjevanje u nekoliko evropskih država”, – navode.

Nakon što su ovakve rečenice, uz pitanja “Zna li uopšte Nojer šta pjeva i čije pjesme?”, dobile udarno mjesto u njemačkim medijima, oglasio se legendarni sportista.

“Ne govorim hrvatski jezik, tako da nisam ni znao šta pjevam ni od kog pjevača,” stoji u njegovoj poruci koju su dobili Bild i Sport1. Nojer je u centar pažnje dospio tokom boravka u Dalmaciji.