Njemački velikan u teškoj situaciji: Prijeti mu ispadanje u niži rang i gašenje

01.02.2024. | 18:02

Schalke, njemački fudbalski velikan koji posljednjih godina prolazi vrlo težak period, sada se nalazi pred velikim porazom.

Klub Gelsenkirchena do kraja sezone vodiće veliku borbu za opstanak u drugoligaškoj konkurenciji (popularna “Cvajta”), a ispadanje u treći rang automatski bi značilo gašenje.

Naime, zbog lošeg upravljanja dug Schalkea narastao je na ogromnih 165 miliona evra. Drugo uzastopno ispadanje značilo bi da klub ne može dobiti licencu i morao bi proglasiti stečaj.

– Prema informacijama Skya, licenca Schalkea za 3. ligu je nemoguća. Eventualno ispadanje imalo bi posljedice koje se trenutano ne mogu predvidjeti, ali jedno je jasno: Klub kakav trenutno postoji bio bi mrtav u horor scenariju. Međutim, mnogim igračima ispadanje ne bi predstavljalo veliki problem jer bi imali novi klub.

Bez sumnje: U posljednjih nekoliko mjeseci i godina napravljeno je više grešaka u Schalkeu i oko njega nego što se može nabrojati, ali to nije važno u sadašnjoj situaciji. Važno je pronaći igrače koji mogu podnijeti golem teret i pružiti dobre igre na terenu. Ne radi se više o izgradnji tržišne vrijednosti ili davanju vremena mladim igračima. Sve se svodi na opstanak jednog od najvećih njemačkih fudbalskih klubova – prenosi Sky Sports.

Jedina svijetla u ovom cijeloj priči su navijači. Veltins-Arena krcata je svaku utakmicu uprkos lošim rezultatima, a prosječno na utakmice dolazi 61.533 navijača.