Njemački fudbaler svjedočio: Mamić mi je davao 100.000 evra na ruke

26.09.2023. | 17:14

Njemački fudbaler Jens Novotni svjedočio je danas pred sudom u Osijeku na nastavku suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamiću zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Novotni je 2006. stigao u zagrebački klub kao bronzani sa Svjetskog prvenstva u rodnoj zemlji. Bio je to senzacionalan transfer, ali uslijedila je povreda koja mu je iznenada okončala karijeru u 33. godini.

“Igrao sam u Dinamu od avgusta do decembra 2006. U oktobru te godine povredio sam koljeno i više nisam mogao da igram. Za Božić 2006. otišao sam kod doktora u Njemačku, koji mi je rekao da će mi prije ili kasnije otići prednji ukršteni ligament. Nakon toga odlučio sam da završim karijeru. Ugovor je raskinut u januaru 2007. a Dinamo mi je do tada platio sve što je bilo ugovoreno pri čemu ništa od Dinama nisam dobio u gotovini”, rekao je Novotni.

Za šest mjeseci boravka Novotni je dobio ukupno milion evra i to kako se navodi uglavnom na ruke. Braći Mamić i saradnicima se sudi zbog izvlačenja najmanje 19 miliona evra iz kluba.

“Moj savjetnik razgovarao je oko mog dolaska u Dinamo i sve dogovorio sa Zdravkom i Zoranom Mamićem. Nisam s njima razgovarao o ugovornim stavkama, već o Dinamu i uopšte o Hrvatskoj. Ne sjećam se za koji smo se iznos dogovorili. Morao bih da pogledam ugovore koji se u Njemačkoj moraju čuvati deset godina zbog poreza. Način plaćanja nije bio utvrđen. Dio sam dobijao putem doznake, a dio u gotovini, pa sam to onda uplaćivao na svoj račun”, ispričao je Novotni.

Nije se mogao da se sjeti kolika mu je bila mjesečna plata, ali su ga tužioci podsjetili da je u istrazi rekao da je primao više od 100.000 evra mjesečno.

“Moguće je da je bilo tako, ali danas se ne mogu setiti”, rekao je Nijemac na sudu.

Na pitanje tužioca Tonćija Petkovića ko mu je predavao novac u gotovini, odgovorio je:

“Zoran. Ne sjećam se o kojim se iznosima radilo. Možda bih to mogao pogledati na računima banke, ali nisam siguran da ona i dalje radi”, dodao je Novotni.

U istrazi je ispričao da je 100.000 evra mjesečno dobijao u gotovini, a 2.000-3.000 na doznake. Novac u gotovini dobijao je jednom mesečno.

“Predavao mi ga je svaki put Zoran, ukupno pet-šest puta. Tako je bilo”, rekao je Novotni.

Njemački fudbaler ne zna zašto mu je plata isplaćivana u gotovini.

“Kada sam ga pitao, Zoran mi je rekao da je to normalno”, rekao je svedok.

Na upit advokata Filipa Glavaša koji zastupa Zdravka Mamića objasnio je da je zaključio dva ugovora s Dinamom. “Bila je pres konferencija gdje sam zbog javnosti potpisao jedan ugovor”, rekao je Novotni.

“Jesu li ti ugovori bili isti ili su se u nečemu razlikovali?”, upitao je Glavaš.

“U hrvatskoj verziji bila je stavka da se svi prethodni ugovori poništavaju, ali ne znam da li su ti ugovori bili sadržajno različiti”, odgovorio je te dodao kako je vjerovao da su to sadržajno dva ista ugovora.

“Jeste li na račun u banci uplaćivali i neka druga sredstva, osim ovoga što ste rekli da ste dobijali od Dinama?”, nastavio je Glavaš.

“Na taj su račun uplaćivana samo sredstva koja su bila od Dinama, odnosno od Zorana”, izjavio je Novotni. Nije mogao da se sjeti uplate od 400.000 evra koja se vidi u pregledu njegovog računa od 11. januara 2007. “Možda je to neka odšteta za raskid ugovora koju je moj savjetnik dogovorio sa Zdravkom i Zoranom”, rekao je Nijemac.

Novotni je naveo da je Dinamo trebao da plati porez na iznose od 100.000 evra koje je dobijao. Da nije bilo sporazumnog raskida ugovora, Dinamo bi mu morao, čulo se, isplatiti još tri miliona evra neto.

Mamićeva odbrana navela je “da je zadovoljna svjedočenjem Novotnija potvrđeno da je da su sva sredstva koja su podignuta s Dinamovog računa u Austriji korištena isključivo za podmirenje obveza kluba”.

Zdravko Mamić se tereti da je s Dinamovog računa u Klagenfurtu podigao 2,2 miliona evra i trošio za lične potrebe.

Optužnicom su obuhvaćeni Zdravko i Zorana Mamić, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U optužnici na skoro 700 stranica USKOK tereti sve navedene da su oštetili Dinamp za oko 20 miliona evra putem fiktivnih ugovora i računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača te da su taj novac dijelili između sebe.