Nijemac slomio mladog Španca: Alkaraz ide kući, a Zverev u polufinale Melburna

24.01.2024. | 15:35

Njemački teniser Aleksandar Zverev savladao je drugog tenisera svijeta, Karlosa Alkarasa i plasirao se u polufinale Australijan opena.

Zverev je neočekivano lako savladao favorizovanog Španca sa 3:1, po setovima 6:1, 6:3, 6:7, 6:4. Tako je šesti teniser svijeta zakazao duel sa Rusom Danilom Medvedevom u polufinalu prvog grend slema sezone.

Zverev je u prvom setu nakon samo 33 minuta igre protivniku dozvolio samo jedan gem, te poveo sa 6:1. Potpuno je razbio protivnika Nijemac, fantastično je funkcionisao servis, dok Karlos nije bio na očekivanom nivou. Dominirao je u razmjenama, pogađao vrhunske uglove Saša, ali je i Alkaras sa druge strane pravio mnogo neuobičajenih grešaka, pa je sa dva brejka Zverev poveo u meču. Podigao je nivo igre Alkaras u drugom setu, pa je u šestom gemu imao i dvije brejk lopte, ali nije uspio da ih iskoristi. Uslijedila je kazna u narednom gemu, Zverev koristi drugu brejk loptu, nakon toga potvrđuje brejk i dolazi do 5:3. Servirao je Španac za ostanak u setu, ali je Zverev iskoristio prvu brejk loptu u 9. gemu, došao do dvostrukog brejka i sa 6:3 došao nadomak pobjede.

Borba je nastavljena u trećem setu, nije mladi Karlitos htio da se preda. U 4. gemu trećeg seta kada Nijemac koristi treću brejk loptu i dolazi do prednosti. Sve je izgledalo kao da Saša grabi ka polufinalu. Servirao je Nijemac za pobjedu na 5:3, ali je Alkaras tada pokazao mentalnu snagu i vratio brejk u ključnom trenutku i doveo treći set u potpunu neizvjesnost. Otišlo se u taj-brejk, Alkaras je imao psihološku prednost, što je i iskoristio i vratio se u igru.

Četvrti set je počeo brejkom Zvereva, ali je Alakras odmaz uzvratio i vidjelo se da je psiholški momenat na strani Španca. Međutim ono što je trebalo da uradi u trećem setu u kojem je imao 5:2, Zverev je uradio u četvrtom setu prvo brejkom u devetom gemu, a zatim i sjajnim servisom za 6:4.

Slomio je Španca i na kraju nakon velike borbe zakazao duel sa Rusom.

Imao je mnogo samopouzdanja Alkaras pred ovaj meč, pa je tako reagovao na izjavu Roda Lejvera koji je istakao da samo čudo može da zaustavi Novaka Đokovića.

– Moje ime je čudo – rekao je tada Alkaras, ali ga je Zverev zaustavio u četvrtfinalu, pa tako nećemo moći da gledamo potencijalni klasik između Đokovića i Alkarasa, piše Srpskainfo.