Nije se puno zadržao: Bivši selektor BiH ostao bez posla u Rumuniji

10.04.2024. | 20:00

Nekadašnji selektor BiH Ivajlo Petev smijenjen je sa mjesta trenera Univerzitatee iz Krajove, prenijeli su rumunski mediji.

Bugarski strateg koji je zmajeve uveo u A Ligu nacija i baraž za Evropsko prvenstvo (u kojem se kasnije pod vođstvom Save Miloševića nisu proslavili) proveo je 20 mečeva na klupi rumunskog kluba a presudili su mu porazi u posljednje dvije utakmice.

U četvrtfinalu domaćeg Kupa, Univerzitatea je eliminisana nakon produžetaka u duelu sa Ocelulom, dok je par dana kasnije poražena u derbiju prvenstva od SB-a, koji je sedam kola prije kraja sezone stigao do prednosti od deset bodova u borbi za titulu, što je Peteva na kraju koštalo posla u Rumuniji.

Prije toga, za poraz nije znao od 28. januara, kada je ekipa upisala ubjedljiv poraz pred domaćom publikom, takođe od SB-a (0:3). Od tada, pa do već pomenutih poraza, Petev je sa ekipom upisao šest pobjeda i tri remija, piše Mondo.

Najveće trenerske uspjehe 48-godišnji Petev ostvario je sa Ludogorecom iz Razgrada, kojim je komandovao u dva mandata, a sa kojim je tri puta osvajao titulu u bugarskom prvenstvu, te došao dva puta do kraja u Kupu. Sa zagrebačkim Dinamom je bio finalista Kupa, a u karijeri je još vodio Levski, AEL Limasol, Omoniju, Al-Kadsijah i Jagjeloniju.

Kad je riječ o selektorskom poslu, osim BiH vodio je i reprezentaciju Bugarske.