Nije dugo potrajao: Cicipas nakon bruke otpustio trenera poslije mjesec dana saradnje

31.08.2023. | 14:40

Stefanos Cicipas je poslije još jednog šokantnog poraza izjavio „da nije bio dovoljno dobar, da ne krivi nikoga iz svog stručnog štaba“, a onda je otpustio Marka Filipisisa koji je postao njegov glavni trener poslije Vimbldona.

A drugi dio njihove saradnje je fantastično počeo. Australijanac je do prije nekoliko mjeseci bio dio Stefanosovog stručnog štaba kada je njegov otac Apostolas vodio glavnu riječ. Poslije slabih rezultata u ovoj sezoni, Cicipas je tatu poslao na prinudni odmor i vratio Marka.

Kada je krajem jula u Los Kabosu osvojio titulu već na prvom zajedničkom turniru, ujedno i prvu u 2023, učinilo se da će biti pun pogodak, ali ispalo je suprotno. Cicipas je ušao u seriju razočaranja, u Torontu je već na startu izgubio od veterana Gaela Monfisa, u Sinsinatiju ga je u osmini finala na tuširanje poslao Hubert Hurkač, a poraz od Dominika Štrikera u drugom kolu Ju-Es opena prevršio je mjeru.

Švajcarac je slavio sa 7:5, 6:7 (2:7), 6:7 (5:7), 7:6 (8:6), 6:3, iako je Grk servirao za pobjedu u četvrtom setu.

– Imao sam sve u svojim rukama, ali nisam bio u stanju da završim posao – objasnio je Cicipas poraz od 21-godišnjeg Švajcarca koji na ATP listi zauzima 128. mjesto.- Ako to nisam u stanju, onda i ne zaslužujem da pobijedim.

Sedmi teniser svijeta lošu seriju na američim ljetnjim turnirima objašnjava sljedećim malerom.

– Kada sam došao u Toronto, imao sam veoma težak džet leg. Tako nešto mi se nikada nije dogodilo. Čak sam razmišljao da se tamo predam Monfisu.

Za Štrikera koji nikada nije bio u prvih 100, ali je 2020. osvojio juniorski Rolan Garos i u singlu i u dublu, ima samo riječi hvale:

– Igrao je mnogo bolje od mene. Sebe smatram dobrim teniserom, koga nije lako pobijediti. Ali danas mi nije išlo. Nisam se dobro kretao. Nadam se da ću u budućnosti biti bolji – istakao je Cicipas ne rekavši ništa o promjenama u stručnom štabu.

Kako grčki mediji tvrde, otkaz Filipusisu je uslijedio poslije pres konferencije, a još se ne zna sljedeći Stefanosov potez. Da li će vratiti oca Apostolosa, da li će izabrati novo veliko ime za trenera ili neće žuriti, to samo on zna.

Cicipas je sjajno počeo sezonu plasmanom u finale Australijskog opena, ali poslije poraza od Novaka Đokovića nije bilo uspjeha osim titule na skromnom turniru kakav je Los Kabos.

On je prije dvije godine igrao i finale Rolan Garosa, ali je i tamo izgubio od Novaka. Očigledno je da želi da izbjegne sudbinu svog sada bivšeg trenera koji je takođe igrao dva gren slem finala, ali nikada nije osvojio nijedan od najvećih pehara.

Oznake: Cicipas, Trener