Nestvaran preokret Srbije: Delfini sustigli pet golova minusa i potopili Crnu Goru

21.07.2023. | 07:01

Vaterpolo reprezentacija Srbija nakon velikog preokreta i peteraca je upisala pobjedu nad Crnom Gorom 17:15 i sa druge pozicije prošla u osminu finala Svjetskog prvenstva.

To najverovatnije znači da su Delfini izbjegli Hrvatsku u prvoj rundi nokaut faze i da će za rivala imati domaćina šampionata Japan. Sve će biti poznato kada upravo te dvije reprezentacije odmjere snage.

Pokazali su izabranici Uroša Stevanovića karakter kada je to bilo najpotrebnije i pored užasnog početka susreta došli do zlata vrednog trijumfa.

I zaista nije djelovalo nimalo ohrabrujuće na početku meča. Odbrana Srbije imala je milion rupa, napad konstantno grešio, pa je već nakon manje od pet minuta na semaforu stajalo 5:0 za Ajkule. Probudila se i defanziva i ofanziva našeg tima do isteka prvih osam minuta (3:6) međutim težak posao ih je čekao kako bi se i u potpunosti vratili u život.

Pogodio je Nikola Jakšić za minus dva na startu drugog kvartala, ali su Crnogorci serijom od dva pogotka natjerali našeg selektora da po drugi put od početka duela zamjeni čuvara mreže. Između stativa do kraja meča stajao je Vladimir Mišović, što se ispostavilo presudnim.

Peterac Jakšića i dva hica vrlo raspoloženog Đorđa Vučinića unijeli su optimizam u tim pred kratku pauzu (7:8).

Prve prilike za poptuni povratak prošuštene su početkom drugog poluvremena, potom i sredinom treće četvrtine, međutim Crna Gora je preko Matkovića u posljednjem napadu čak i uvećala plus u odnosu na poluvreme (9:11).

Posledjnje vođstvo od dva gola rival je imao u drugom minutu završnog kvartala. Drašović sa pet metara, Ranđelović, potom i Radulović na 80-ak sekundi prije isteka vremena preokrenuli su rezultat, ali prva prednost nije sačuvana jer je na 19 sekundi pre kraja Ukropina doneo peterce.

Sa penala su redom za Srbiju pogađali Drašović, Radulović, Vučinić i Jakšić, dok su Đuro Radović u drugoj seriji i naš golman Mišović odbranom odradili ključan posao.

Oznake: Srbija, Vaterpolo