Neredi u Atini okončani ubistvom navijača! Državljanin BiH među 96 uhapšenih

08.08.2023. | 10:46

Neredi uoči susreta Dinama i AEK-a završeni su smrću 22-godišnjeg navijača AEK-a koji je izboden više puta oštrim predmetom, a grčki mediji pišu da su hospitalizovani tri Grka i pet Hrvata.

Prema posljednjim informacijama, u incidentu je povrijeđena i 12-godišnja djevojčica. Iako nije poznato kako se ona našla u centru sukoba, pretpostavlja se da je bila jedan od nedužnih posmatrača sukoba koji je počeo u dijelu grada u kojem su i bašte kafića. Jedan kamen je tako nažalost pogodio i djevojčicu i razbio joj glavu, ali grčki mediji piše da nije u životnoj opasnosti.

Među onima koji su u bolnici je i 17-godišnjak koji se bori za život nakon teških povreda koje je zadobio nakon udarca kamenom u glavu.

Gostujućim navijačima je bio zabranjen ulazak na stadion, ali dio huligana iz Hrvatske se svejedno zaputio u Atinu i sinoć izazvao krvave nerede. Grčka policija je saopštila da su za sve krivi huligani iz Zagreba, ali ističu i da su u grupi napadača i onih koji su izazvali nerede zapravo bili huligani iz više zemalja. Tako se među uhapšenima našao i državljanin BiH, a s njim je lišeno slobode i 87 Hrvata, pet Grka, Austrijanac, Albanac i Nijemac.

Svih 96 uhapšenih su optuženi za kršenje zakona o sportu, a dio njih će biti i u ozbiljnijim problemima s obzirom na to da je incident završio ubistvom.

O svemu se oglasio i aktuelni hrvatski prvak.

-GNK Dinamo snažno osuđuje nerede koji su se sinoć dogodili u Atini, u kojima je prema izvještajima grčke policije te grčkih i hrvatskih medija, učestvovalo nekoliko huligana koji su doputovali iz Hrvatske u Grčku te bilo uključeno u incident s navijačima grčkog fudbalskogg kluba AEK. Kao sportska organizacija, uvijek smo posvećeni promicanju fer igre, sportskog duha i pozitivne atmosfere na stadionima. Neredi ne samo da ugrožavaju sigurnost svih prisutnih, već i narušavaju reputaciju fudbala kao sporta koji spaja ljude i kulture. Izražavamo svoju duboku zabrinutost zbog ovog incidenta. Nažalost, jedna osoba izgubila je život tokom nereda. GNK Dinamo ovim putem želi izraziti iskreno saučešće porodici preminule osobe. Još jednom napominjemo i pozivamo sve navijače Dinama da ne putuju na utakmicu u Grčku s obzirom na to da je UEFA u dogovoru s policijom donijela odluku da se obje utakmice igraju bez gostujućih navijača. GNK Dinamo ostaje predan stvaranju okruženja u kojem se ljubav prema sportu izražava na pozitivan način, kroz zajedništvo, respekt i saradnju – poručili su iz Dinama.