Nema proljeća u Evropi za Zvezdu: Jang Bojs surovo kaznio crveno-bijele za promašaje

28.11.2023. | 23:00

Kraj sna o evropskom proljeću za Crvenu zvezdu. Jang Bojs se revanširao za 2019. godinu, pobijedio je srpskog šampiona 2:0 (2:0) i obezbjedio treće mjesto u Grupi G UEFA Lige šampiona (nokaut faza Lige Evrope), a crveno-bijelima ostavio da razmišljaju šta to nisu dobro uradili pa će i treći put Ligu šampiona završiti kao posljednjeplasirani tim u grupi.

Kad se promaši šest zicera u Ligi šampiona za sat vremena, uputi 20 šuteva ka golu, onda nema sreće, ni uspjeha.

Utisak je jedno, rezultat je sve.

Slično kao u Atini 2019. godine, crveno-bijelima su igrala “dva znaka”, ali su opet surovo kažnjeni na temu “efikasnost” i “slaba odbrana”. Protiv Olimpijakosa su potonuli na kraju, protiv Jang Bojsa u Bernu već u prvih pola sata meča. Ni tada, ni večeras nisu bili lošiji tim, ali su platili danak nenaučenim lekcijama.

Nema odbrane, nema ni rezultata. A, pogotovo nema kada u UEFA Ligi šampiona u 25 minuta promašite tri kolosalne prilike, koje je teže nerealizovati, a za sve to budete brutalno kažnjeni iz taktičkih grešaka. Baš ovako je izgledalo prvo poluvreme na stadionu “Vankdorf” u kome je Zvezda promašivala zicere a Jang Bojs na odmor otišao sa lakih 2:0 i približio se proljeću U Evropi.

Šerif Ndjaje i Osman Bukari su se propisno obrukali u Bernu. Stameni napadač je u trećem, pa petom minutu propustio dva zicera. Prvo je bio sjajno upošljen od Stamenića i sa 10 metara neometan pogodio golmana Raćopija, da bi sa tri metra, opet neometan, glavom šutirao preko prečke!

Fudbal ne prašta, prvi prekid, taktička greška odbrane, Benito je na drugoj stativi neometan šutirao, Glazer je nogom odbio loptu pravo u telo Koste Nedeljkovića i u 8. minutu je stigla prva kazna.

Druga je došla poslije nestvarnog promašaja Osmana Bukarija. Opet je Stamenič oteo loptu na sredini terena, pravovremeno uposlio napadača iz Gane koji je hitao sam ka Raćopiju. I kad je trebalo da reši situaciju “jedan na jedan”, dao je predug for i poklonio loptu golmanu Jang Bojsa. No koment. Da igrači Zvezde brojne golove primaju zbog diskomunikacije viđeno je u 29. minutu. Niko nije izašao na beka Bluma, on je šuitirao sa 15 metara, Glazer je mogao i bolje, ali nije.

Zvezda je bila na konopcima u Salcburgu, ali je uspjela da stigne do izjendačenja. Međutim, u Bernu nije bilo El Fardu Bena, ali je bilo šansi na pretek. Samo u pet minuta Zvezda je propustila tri zicera! Hvang je pogodio stativu, Mijatović sa 10 metara ceo gol, a Kraso je mogao da bira kako će zatresti mrežu i pogodio je Raćopija! Ne može se do rezultata u Ligi šampiona kada se za sat vremena promaši šest velikih prilika.

Kada je Jang Bojs preživio uraganske napade, spustio je tempo igre i do kraja meča je uspio da održi pobjedu koja ga vodi u nokaut fazu Lige Evrope.