Nema ga već gotovo godinu dana: Iskopan “rekord” koji Nadal i dalje drži

05.12.2023. | 09:48

Španski teniser Rafael Nadal i dalje je igrač sa najvećim brojem nedjelja na jednom od prva dva mjesta ATP liste.

Nekada prvog reketa svijeta nema već gotovo godinu dana, ali ovaj rekord još uvijek posjeduje sa 596 nedjelja koliko je proveo kao član vodećeg dua.

Iza njega je rekorder po broju nedjelja kao broj 1 Novak Đoković, koji ih ima 561, dok je treći Rodžer Federer sa 528 nedjelja.

Nadal će se uskoro vratiti tenisu, najprije u Brizbejnu, odakle će krenuti njegov pokušaj da ponovo bude član teniskog vrha i možda dodatno poboljša svoj rekord prebacivši i 600 nedjelja među dvojicom najboljih.

“Izbjegavao sam da dajem bilo kakve prognoze u vezi mog povratka, jer se ipak radi o godini provedenoj van terena i operaciji kuka, ali ono što me najviše brine nije kuk, već kako će izgledati sve ostalo. Mislim da sam se dobro pripremio i nadam se da će stvari krenuti pozitivno i da ću imati priliku da ponovo da uživam na terenu”, rekao je Nadal povodom svog povratka, prenosi b92.

U međuvremenu, Đoković je u ponedjeljak započeo 402. nedjelju na prvom mjestu i u tom pogledu je neprikosnoven.

Naime, Đoković ima 100 nedelja više provedenih na prvom mjestu nego svi ostali aktivni igrači, koji su u nekom momentu bili na vrhu, zajedno.

Rafael Nadal je na “koti” 209, Endi Mari je 41 nedjelju bio najbolji, Karlos Alkaras 36, dok je Danil Medvedev 16 sedmica bio na vrhu.

Sve to kada se sabere dolazimo do brojke od 302 nedjelje, što je za tačno 100 manje od Novakovo učinka, koji nastavlja da se povećava.

Oznake: Nadal, Rekord