Nekadašnji sudija tvrdi: Učinak na terenu pokazao da su napadi na Borac iz FBiH neosnovani

06.05.2021. | 12:40

U posljednjih dvadesetak dana klubovi iz FBiH su na sve načine pokušavali da diskredituju sve ono što su fudbaleri Borca uradili na terenu, tvrdeći prije svega da su “crveno-plavi” isključivo uz pomoć sudija uspjeli da naprave rezultatski iskorak i stignu u vrh tabele, ali su ih dešavanja na zelenom terenu demantovala.

Ovo je u razgovoru za “Glas Srpske” rekao nekadašnji međunarodni fudbalski sudija, odlično upoznat sa svim dešavanjima na terenima u BiH, baš kao i sa problemima koje su imali u sudijskoj organizaciji. Zbog prirode posla želio je da ostane anoniman, ali je podrobno analizirao sve što se dešava od trenutka kada je postalo jasno da Borac može do šampionske titule. Išlo se dotle da su pisana saopštenja o sudijskom “guranju” prije nego što je utakmica odigrana (Sarajevo) ili da se traži da na centru budu sudije iz inostranstva (Velež).

“Pokazalo se na kraju da je sva halabuka bila bez pokrića, jer su mečevi bili u potpunosti regularni. Nikakvog povoda da se napada Borac, a preko Banjalučana i sudije, nije bilo i to se najbolje vidjelo sada, kada su ti potencijalno kritični susreti završeni. Vidjelo se na kraju koliko su sva saopštenja, pa čak i krivične prijave bila smiješna. Ubijeđen sam da je sve to bio instrument za pritisak na službena lica”, poručio je sagovornik.

Kulminiralo je uoči utakmica posljednjeg kola, koje je donijelo nekoliko derbi utakmica, a iz Mostara je traženo da se delegiraju sudije iz inostranstva. Međutim…

“Ako znamo sve šta se dešavalo prije utakmice, Zoran Grbić i njegovi saradnici su taj meč odsudili vrlo kvalitetno. Velika stvar i hrabro od Grbića je bilo to što je dosudio penal za Borac u samom finišu. A na snimku i slikama nakon derbija vidjelo se da je dosuđen potpuno ispravno. Slično je bilo i u Širokom Brijegu, baš kao što je bilo i u sarajevskom gradskom derbiju. Jedino mislim da je u Bijeljini bilo nepotrebno da se ponovi penal”, podvukao je bivši internacionalni sudija.

Nekima nije bilo dovoljno ni da pogledaju utakmicu, jer su i nakon nje tvrdili da je sve izrežirano. Najistaknutiji među njima je dežurni kritičar Vahid Halilhodžić, kao i bivši kapiten reprezentacije BiH Sergej Barbarez. Veliko je pitanje da li bi i poslije pregledanog snimka ili “zaleđenog” detalja kada je defanzivac Veleža Slaviša Radović nagazio Panajotisa Moraitisa promijenili ploču, jer bitno je samo da se kritikuje i omalovažava.

Pozadina velikog broja napada na Borac, ali i predsjednika FS BiH Vicu Zeljkovića, leži u tome što su određeni klubovi izgubili privilegije koje su imali u prethodnim godinama.

“Stvar je u tome što su prije svega sarajevski timovi izgubili uporište među članovima Komiteta za suđenje, preko kojih su godinama vladali fudbalom. Ekipi sa ‘Koševa’ je sve valjalo dok je imala komotnu prednost, a sada kada se ona istopila počeli su da se žale. Takođe, ni iz Veleža nisu imali zamjerke dok nisu osjetili priliku da izbore plasman u Evropu, a možda i osvoje titulu. Nije im smetalo kada su u ‘Vrapčićima’ pobjeđivali pogurani sumnjivim sudijskim odlukama koje je upravo taj komitet prikrivao”, naglasio je sudijski ekspert.

Pohvale Komitetu za suđenje

Fudbalski sudija smatra da je suđenje u tekućoj sezoni generalno bilo dobro. Dosta hvale je imao za nove ljude u Komitetu za suđenje u sastavu Elmir Pilav, Robert Zrilić i Hrvoje Turudić, koji se hrabro uhvatio u koštac sa nagomilanim problemima.

“Tim ljudima je u ruke ubačen vruć krompir, a dočekani su “na nož”. U pitanju su ozbiljni ljudi koji su dugo u fudbalu, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni i vjerujem da će na kraju uspjeti u tome što rade, a to je da će sve dovesti na onaj nivo koji je fudbalu BiH potreban. Primarni zadatak je da prvenstvo do kraja bude regularno pa da se za narednu sezonu stvari i konačno postave na svoje mjesto”, zaključio je sagovornik Glasa Srpske.

Oznake: Borac, Fudbal, Napadi, Sudija