Nekadašnji reprezentativac Engleske bez dlake na jeziku: Bio sam kokainski zavisnik

11.04.2024. | 12:26

Nekada je Deni Marfi špartao premijerligaškim terenima Engleske, a kad je sa njih sišao, odao se porocima. I to najtežim. Konzumirao je drogu, što ga je dovelo u teško psihičko stanje. Čest sindrom fudbalera koji zarađuju ogroman novac dok igraju i troše ga nemilice sve dok su prilivi veliki, a onda shvate da su na nizbrdici. Nekima nema pomoći, mada se bivši vezista Liverpula i Fulama izvukao. Makar tako uvjerava.

– Kad prestanete da igrate fudbal, problemi postaju ogromni. Dok ste posvećeni samo terenu, nemate probleme, čim prestanete, postaju ogromni poput planine. Kada sam prestao da igram, osjećao sam čaroliju prilikom konzumiranja kokaina i pušenja trave – rekao je Marfi.

Nekadašnji reprezentativac Engleske karijeru je započeo u Kru Aleksandru, potpisao 1997. za Liverpul i tokom sedam godina na “Enfildu” bio dio tima koji je 2001. osvojio FA kup, Liga kup i UEFA kup. Zatim je imao zapažene partije u Čarltonu, da bi trag ostavio i u Fulamu sa kojim je 2010. bio akter finalnog meča UEFA kupa sa Atletiko Madridom. Karijeru je okončao u Blekburnu i poslije toga su krenuli problemi.

– U početku možete da uzimate kokain jednom ili dvaput sedmično, dajte sebi odušak i trećeg dana u sedmici, ali se ta vrsta zavisnosti nakupi i zgrabi vas. Neko vrijeme sam bio zavisnik. Dostigao sam tačku u kojoj sam smatrao da ne mogu bez njega. Naravno da sam mogao – nastavio je Marfi.

Jedan od načina da prebrodi teške trenutke jeste povratak sportu. Makar sa strane, u ulozi stručnog konsultanta za utakmice Premijer lige, za potrebe Bi-Bi-Sija.

– Bilo je situacija kad sam se nalazio u dubinama očaja. Sad ima više mogućnosti za pomoć. Nikad ne možete biti dio bezgrešnog sistema, ali sad ima više opcija kojima sportisti mogu da se obrate. Terapija je dobra. Morate biti spremni da idete duboko. Godinu dana sam proveo u svijetu bola i shvatio da sam srećan što nisam duže patio – dodao je Marfi.