Ne mogu mu ništa ni kiša ni rivali: Ferstapen slavio na sprint trci

29.07.2023. | 19:32

Vozač Red Bula Maks Ferstapen slavio je na sprint trci koja je vožena u okviru Velike nagrade Belgije, 12. runde ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Dvostruki svjetski šampion je tako upisao drugi trijumf u sprintu ove sezone, i to na trci koja je zbog vremenskih uslova kasnila sat vremena, kada je startovala iza bezbjednosnog vozila.

Najbliži holandskom automobilisti bio je Oskar Pjastri u Meklarenu, kojem je to najbolji plasman od debija u Formuli 1, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao vozač Alpina Pjer Gasli.

Sprint na stazi „Spa Frankoršam“ je kasnio zbog kiše koja je počela da pada baš prije nego što je trka trebalo da startuje, i to pošto je već bila pomjerena za pola sata. Poslije brojnih odlaganja trka je krenula iza bezbjednosnog vozila, a svi vozači su bili na pneumaticima za kišu, koje su praktično odmah morali da zamijene.

Poslije četiri kruga za zagrijavanje i letećeg starta trka je konačno krenula, a polovina vozača je odmah produžila u boks i njih je predvodio Pjastri, dok je Ferstapen ostao na stazi. Kada je aktuelni šampion otišao po pneumatike za promjenljivo vrijeme, mladi Australijanac je preuzeo vođstvo i imao je oko jedne i po sekunde prednosti u odnosu na vozača Red Bula, a iza su sledili Gasli, Serhio Peres i Luis Hamilton.

Ferstapen je postepeno sustizao Pjastrija, da bi u trećem krugu na stazu izašlo bezbjednosno vozilo poslije izletanja Fernanda Alonsa, koji je u subotu proslavio 42. rođendan. Trka je bila usporena dva kruga, a kada je nastavljena Ferstapen je bez problema pretekao Pjastrija, dok je nešto dalje iza njih viđena borba uz kontakt između Hamiltona i Peresa.

Meksikanac je uspio da se odbrani, međutim, ne zadugo, pošto ga je sedmostruki svjetski šampion pretekao nekoliko krivina kasnije, a potom je izgubio još nekoliko pozicija i na kraju izleteo sa staze zbog problema sa bolidom. Peres se na kraju povukao iz trke, da bi Hamilton dobio kaznu od pet sekundi zbog incidenta sa njim, a iako je kao četvrtoplasirani prošao kroz cilj pomjeren je na sedmu poziciju.

Do kraja trke nije bilo većih uzbuđenja – Ferstapen je prošao kroz cilj sa šest i po sekundi prednosti u odnosu na Pjastrija, dok je Gasli bio još četiri sekunde dalje. Najbolji među ostalima bio je Karlos Sains junior u Ferariju, ispred timskog kolege Šarla Leklera i drugog vozača Meklarena Landa Norisa, dok je Hamilton klasifikovan kao sedmi. Osmo mjesto zauzeo je Džordž Rasel u drugom Mercedesu, poslednji bod u sprintu pripao je drugom vozaču Alpina Estebanu Okonu, dok je 10. bio Danijel Rikardo u bolidu Alfa Taurija.

Velika nagrada Belgije vozi se u nedjelju od 15 časova, na njoj će sa pol pozicije startovati Lekler, ispred Peresa i Hamiltona, dok će Ferstapen biti šesti zbog kazne za promjenu mijenjača. Prijenos vas čeka na Sport Klubu 3.