NBA draft: Edvards prvi pik, Pokuševski kao 17. otišao u Oklahomu

19.11.2020. | 08:31

Minesota Timbervulvsi izabrali su Entonija Edvardsa za prvog pika na ovogodišnjem NBA draftu. Najbolje plasirani Evropljanin je Francuz Kilijan Hejs, koji je kao sedmi pik završio u Detroitu, dok je Srbina Alekseja Pokuševskog izabrala Oklahoma sa 17. pozicije.

Franšiza iz Mineapolisa odlučila se za talentovanog 19-godišnjeg beka rođenog u Atlanti, koji u najjaču ligu svijeta dolazi sa Džordžija koledža, čiji je član bio u sezoni 2019/20.

U 32 utakmice prosječno je bilježio 19,1 poen, 5,2 skoka, 2,8 asistencije i 1,3 ukradene lopte.

Golden Stejt je drugi birao i “pokupio” je Džejmsa Vajzmena, centra od 19 godina koji dolazi sa univerziteta Memfis. Odigrao je samo tri meča i imao je učinak od 19,7 poena, 10,3 skoka i 3 blokade.

Treći pik na ovogodišnjem draftu je Lamelo Bol (19) koji će obući dres Šarlota. Mlađi brat nekadašnjeg drugog pika, danas igrača Nju Orleansa, Lonza Bola, igrao je u Litvaniji, SAD i Australiji gdje je u sezoni 2019/20 proglašen za rukija godine.

Čikago je sa četvrte pozicije uzeo nisko krilo Partika Vilijamsa sa Florida Stejta, a peti pik, odlični defanzivac Ajzak Okoro (Oburn) završio je u Klivlendu.

Onjeka Okongvu sa USC je završio u Atlanti kao šesti pik, sedmi je pomenuti Hejs (Detroit), koji je prošle sezone u deset mečeva u dresu Ulma prosječno imao 12,8 poena, 2,3 skoka, 6,2 asistencije i 1,5 ukradenu loptu. Francuz sa američkim pasošem ponikao je u Šoleu, a sa reprezentacijom do 16 godina ima zlato iz 2017.

Obi Topin sa Dajtone završio je u Njujorku sa osme pozicije, a igrač Makabija iz Tel Aviva Deni Avdija će kao deveti pik obući dres Vašington Vizardsa. Sinu nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde Zufera Avdije predviđao se i bolji plasman, ali svakako je uspjeh biti u top 10.

Deventaestogodišnje krilo je prošle sezone u Evroligi bilježilo 3,9 poena, 2,6 skoka i 1,2 asistencije.

Džejlena Smita sa koledža Merilend sa desete pozicije draftovao je Finiks.

I srpska košarka imala je svog predstavnika u prvom krugu drafta.

Osamnaestogodišnjeg Alekseja Pokuševskog sa odlične 17. pozicije izabrala je Oklahoma. Talentovani igrač Olimpijakosa, može da igra na svim bekovskim pozicijama i mnogi mu predviđaju sjajnu karijeru.

Tander je morao dosta da ponudi kako bi došao do pozicije da bira sa 17. mjesta i to su uradili poslavši Rikija Rubija, 25. i 28. pika u Minesotu.

Timbervulvsi su prihvatili trejd i Oklahoma je izabrala 18-godišnjaka iz Srbije.

Još nije poznato da li će Oklahoma odmah dovesti Pokuševskog u NBA ili će talentovani Srbin provesti nekoliko sezona u Evropi.

Srbin je najmlađi debitant u istoriji Olimpijakosa u Evroligi (17 godina i 83 dana), a prošle sezone u A2 grčkoj ligi je postizao 10,8 poena, uz 7,9 skokova, 3,1 asistencije, 1,8 blokade i 1,3 ukradene lopte po utakmici.

Tokom večeri Tanderi su dobili prava i na plejmejkera Anadolu Efesa Vasilija Micića.

Izabran je i crnogoriski košarkaša i centar Mege – Marko Simonović. Njega su kao 44. pika draftovali Čikago Bulsi.

Kako su birali NBA klubovi pogledajte OVDJE.