Navijač zbog FK Sarajevo prodao veš mašinu: Imao sam pasoš, ali nisam imao marke u džepu

21.02.2024. | 13:13

Pažnju bh. javnosti prije nekoliko dana gostujući na jednom podcastu privukao je nekadašnji fudbaler Sarajeva Ivan Sesar koji govorio o brojnim temama vezanim za Bordo tim, ali i svoju karijeru.

Ivan je bio gost N1, i govorio je o brojnim temama, a sve je počelo od popularne teme i Sesarove priče u Podcastu InDirekt kada je govorio o navijaču FK Sarajevo koji je prodao veš mašinu iz kuće kako bi gledao utakmicu Bordo tima. Taj navijač je Vedran Drljević, novinar sa Forbesa koji se prisjetio te anegdote.

Ivan je to nedavno pomenuo u jednom podcastu. Par detalja je pogriješio jer je prošlo više od deset godina, ali se zaista desilo. On je za tu informaciju saznao 2012. godine kada je Sarajevo na Malti igralo protiv Hiberniansa. Na toj utakmici na Malti protiv Hiberniansa 5:2 na Koševu i 4:4 u gostima. Mi nismo mogli biti kao navijači zadovoljni, nakon 4:4, Sarajevo je prošlo dalje, a mi smo išli na Maltu nas desetak kako bi podržali naše momke. Rentali smo kombi do Bologne, od tamo avionom na Maltu. Gledali smo i primili četiri gola, bili malo razočarani. Bili su tada narandžasti dresovi, sve je bilo u kontru – rekao je Drljević za N1, a potom nastavio:

Nakon te utakmice mi smo u razgovoru sa šefom tada gospodionom Jovićem pitali da zajedno sa fudbalerima dođemo do hotela. On je rekao nema problema i pustio nas unutra.. Ušli smo u autobus, Said Husejinović se pokrio peškirom preko glave, svi su bili nezadovoljni.

Ja sam sjedio na sredini autobusa, a na posljednjem mjestu je sjedio Ivan Sesar i Zoran Belošević, meni tada dva draga fudbalera. Oni su tada bili malo glasniji i ušli u razgovor sa navijačima. Tada su neki od mojih kolega rekli kako to pričate i imate izgovore, pa čovjek je prodao mašinu kako bi gledao Sarajevo. Pitali su ko je taj Vedran i počela je priča.

To je bila sezona 2008/09. Tada sam gledao sve utakmice i domaće i gostujuće. Tada sam bio student, bavio se ugostiteljstvom, preživljavao na razne načine dolazio do novca kako bi išao na utakmice. Istrošio sam se, a trebalo se ići u Trnavu. Tada su počele šale kako ću ja ići nemam novca. Imao sam pasoš, ali nisam imao marke u džepu. Sjedili smo u jednom sarajevskom lokalu i tako je počela čuvena priča priča. Prijatelj mi je rekao djevojka mi se doselila ima stan, ali fali joj mašina. Tada sam shvatio da je to zicer, prodao sam joj mašinu za 150 maraka i otišao u Slovačku – ispričao je Drljević.

Vedran je otkrio i šta je mama rekla zbog mašine.

Prije svega pozdrav za mamu. Izvini mama. Ona je mnogo šokova doživjela zbog mog navijanja. Shvatio sam da sam prevršio svaku mjeru. Otišao sam u Bratislavu i ipak se odlučio javiti mami. Javio sam se pitao kako je, ona je rekla ponesi hljeb kada kreneš kući. Odgovorio sam, ali ja sam u Bratislavi, nastao je muk neke dvije minute. Ipak, preživjeli smo i to, znala je doživjeti brojne stresne situacije, ali ispalo je dobro – rekao je Drljević.

Sesar je igrao u brojnim državama, a upitan je da li je doživio ovako nešto kao u FK Sarajevo.

Koševo, Sarajevo. To je nešto nepoisivo. Turci su fanatici, ali drugačije je kada si ti stranac u nekoj zemlji. Ne pričaš taj jezik i malo si distanciran. Koliko god sam ja u dvije godine savladao turski, ali opet to gledaš drugačije nego neki domaći. Ja sam u Sarajevu igrao sezonu i pol. Bilo je tu puno lijepih momenata, ali bilo je i kada su najvatreniji ti kao što je bio i Vedran. I sada se on veseli pobjedama ili tuguje porazima. Imao sam i tu situaciju gdje su me nosili na ramenima nakon pobjeda, a imali smo i situaciju gdje dođe par ozbiljnijih momčina i na lijep način porazgovara sa vama i da vam doznanja da se nešto treba promijeniti – rekao je Sesar, a potom komentarisao da li je to linija koja se ne bi trebala prelaziti:

To možda simpatizerima. Oni su tu lagani, a ovi “ludi” kojima je to život, u krvi, koji su rođeni s tim. Kojima je otac s mjesec dana obukao majicu sa grbom Sarajeva ili općenito kluba. Ja to iskreno i shvatam, shvatam kroz Sarajevo da su ljudi bolesni, ali baš bolesni za klubom koji vole. Zato tu nema sredine.