Napravio čudo! Ko je čovjek koji je za samo 48 sati oporavio Novaka Novaka

15.02.2021. | 16:50

Novak Đoković je zaradio jednu povredu koja ga je u trećem kolu umalo natjerala da preda meč i odustane od borbe za titulu Australijan opena.

Ipak, mic po mic, Nole je uspio da se u velikoj mjeri oporavi, prebrodi Tejlora Frica, onda i Miloša Raonića, a za taj tempo rehabilitacije mnogi “okrivljuju” Ulisesa Badija, fizioterapeuta najboljeg tenisera svijeta, prenosi Telegraf.rs.

Ulises je uvijek uz Novaka, pokušava da mu pomogne pri svakoj vježbi, a sa Srbinom je već niz godina otkad je od zvaničnog fizioterapeuta Mastersa u Rimu potao prvi fizioterapeut Đokovićevog tima.

“U Rimu mi se obratio za pomoć, a potom je predložio da idem s njim na Rolan Garos. Sada živim između Italije, Beograda i Monte Karla. Singl sam i mogu da mu budem na raspolaganju 24 sata. Ako mi kaže: “Idemo u Šangaj”, idemo. To je sada moj posao. Nije mi bilo dovoljno samo da budem fizioterapeut na turniru. Gledao sam sve te vrhunske tenisere i želeo sam da imam puno radno vrijeme s njima”, rekao je još 2017. godine Argentinac.

Sa 22 otišao iz Argentine da se usavršava, već je jednom izvukao Novaka iz teške situacije zbog povrede.

Argentinski fizioterapeut rođen je u Santa Feu, živio je u Kordobi, a emigrirao je sa 22 godine kako bi unapredio znanja na polju na kojem trenutno djeluje. Diplomirao je na kinesiologiji i fizioterapiji, a specijalista je za ramena, laktove i povrede ruku generalno. Takođe, veoma je upoznat sa kineskom medicinom, nutricionizmom, a upravo je on taj koji je 2017. godine izvukao Novaka iz povreda i mentalno ga vratio na pobjednički put.

On je zauzeo mjesto Milana Amanovića i postao jedan od najbitnijih ljudi u njegovom štabu. Kao sin italijanskog došljaka, Ulises je svoja znanja skupljao upravo u Italiji, ali u Sjedinjenim Američkim Državama. Radio je i u sportskoj klinici u Valensiji, a nakon toga je postao fizioterapeut ATP organizacije.

Ulisesove metode se poklapaju sa Novakovim shvatanjima, prije svega u akupunkturi i kineskoj medicini. Zajedno rade na poboljšanju energije i relaksaciji mišića koristeći tradicionalnu kinesku medicinu i biljke.

Koliko je u suštini Novak kooperativan u vježbama, potvrđuje i sam Badio koji tvrdi da se čak četiri puta na dan rade vježbe istezanja.

“Ima takvu fizionomiju da može da dostigne nevjerovatan nivo istezanja. Te vježbe su ključne, radimo ih četiri puta dnevno. Nole je imao povredu koju zasad dobro kontrolišemo. Donio je najbolju moguću odluku da pauzira do kraja sezone, jer smo dobili vrijeme da napravimo plan rada i da ne pogriješimo u načinu terapija. Jedva čeka da se vrati na teren”, naglasio je Badio.

Nije onda za čuđenje to što je Novak, poslije meča sa Raonićem, upravo pomenuo Ulisesa kao glavnog šefa u njegovom oporavku od pobjede mišića u abdomenu. Za Badija ništa nije problem kada je Đoković u pitanju, on mu nerijetko pomaže oko ishrane, a izašao je i jedan snimak na kojem šiša najboljeg srpskog tenisera.

Više liči da je argentinski fizioterapeut postao dio familije Đoković, jer je prilično prirastao za srce Novaku koji je takođe na prošlom US openu zaigrao sa Ulisesom.

“Zagrijavanje pred meč i ples sa Ulijem”, napisao je tada Đoković. Sve u svemu, jasno je koliko Badio znači za Novaka i Novakov tim, te da je upravo on ta magija koja je Đokovića vratila na put na Australijan openu.