“Nakon nepravde, slučaj dostigao pun krug”: Pokrenuta istraga zbog smrti Dijega Maradone

20.05.2021. | 16:33

U Argentini je protiv sedam osoba pokrenuta istraga zbog optužbi za ubistvo bez predumišljaja u slučaju smrti fudbalske legende Dijega Armanda Maradone, izjavio je danas izvor iz pravosuđa.

Optuženi, među kojima su neurohirurg Leopoldo Luke, psihijatar Agustina Kosačov i psiholog Karlos Dijaz, suočavaju se sa zatvorskom kaznom od osam do 25 godina, prenosi agencija Frans pres.

Izvor iz kancelarije državnog tužioca rekao je da je optužnica zasnovana na rezultatima istrage stručnog tima o Maradoninoj smrti od srčanog udara u novembru prošle godine.

U izvještaju je zaključeno da je Maradona dobio neadekvatnu medicinsku njegu i da je prije smrti “predugo bio prepušten sudbini”.

“Nakon mnogo nepravde, slučaj je dostigao pun krug”, naglasio je izvor.

Optuženi ne smiju da napuštaju Argentinu i moraju da se pojave radi svjedočenja pred istragu između 31. maja i 14. juna.

Pravna procedura je pokrenuta na osnovu tužbe koju su podnijele dvije od pet Maradoninih kćerki protiv Lukea, kojeg krive za pogoršanje zdravstvenog stanja njihovog oca nakon operacije na mozgu.

Tužilaštvo je izrazilo uvjerenje da Maradonina smrt nije rezultat lošeg liječenja ili nemarnih postupaka njegovih ljekara, već da su oni znali da će fudbalska legenda umrijeti, a ništa nisu učinili da to spriječe.

Argentinsko tužilaštvo je došlo u posjed tekstualnih i audio poruka iz kojih se vidi da je medicinski tim znao da je Maradona u posljednjim mjesecima života koristio alkohol, psihijatrijske lijekove i marihuanu.