Naknadno poslala prijavu: BiH nije odustala od borbe za Olimpijske igre

18.03.2023. | 13:34

Reprezentacija Bosne i Hercegovine ipak nije odustala od nastupa u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu.

Nakon što su u petak stigle informacije da „zmajevi“ neće učestvovati na ovom turniru zbog nedostatka novca i slabog odziva igrača, sve se promijenilo u kratom period, pošto je savez naknadno poslao prijavu.

Učešće reprezentacije na pretkvalifikacionom turniru, koji je na rasporedu od 12. do 20. augusta ove godine, potvrdio je upravo Košarkaški savez BiH.

“Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) potvrdila je prijem prijave Košarkaškog saveza BiH za takmičenje te će uvrstiti naše ‘zmajeve’ na listu učesnika pretkvalifikacionih turnira, koji su na rasporedu od 12. do 20. avgusta ove godine“, rečeno je iz Košarkaškog saveza BiH.

Potencijalni rivali „zmajeva“ su Holandija, Severna Makedonija, Mađarska, Island, Turska, Švedska, Belgija, Izrael, Ukrajina, Velika Britanija, Estonija, Češka Republika, Portugal, Poljska i Hrvatska.

Prošle godine reprezentaciji BiH novac za takmičenje uplaćen je tek nakon što su započeli nastup u svojoj grupi na Evrobasketu koji se igrao u Njemačkoj, Češkoj, Gruziji i Italiji. „Zmajevi“ su tada eliminisani u grupnoj fazi, iako su se dobro pokazali u teškoj grupi.

Reprezentacija BiH nije uspjela da se plasira ni na Mundobasket ove godine, jer su ispred nje bile Francuska, Litvanija i Crna Gora.